Zanimljivosti

Ukleti Holandez.

Ukleti Holandez (engleskiFlying Dutchman) je ukleti brod koji nikada ne može doći u matičnu luku nego mora ploviti preko svih sedam mora zauvijek. Iako je doslovan prijevod Leteći Nizozemac, u Hrvatskoj se ustalio naziv Ukleti Holandez ili Leteći Holandez. Obično ga se može vidjeti u oluji obasjanog sablasnim svjetlom. Ako se približi drugom brodu, njegova posada će preko njega pokušati poslati na kopno pisma upućena ljudima koji su odavno umrli.

Prema nekima, priča je nizozemska. Drugi tvrde da je zasnovana na engleskom romanu The Phantom Ship iz 1837. No svi se slažu da se radi o brodu iz 17. stoljeća koji je pripadao trgovačkom društvu Nizozemska Istočnoindijska kompanija. Plovio je na ruti od Europe do Indije i kada je prolazio kraj rta Dobre nade najjuznija zapadna točka Afrike zapao je u oluju. Tada se kapetanzakleo da će obići rt pa makar morao ploviti do Sudnjega dana. Drugi izvori kažu da se na brodu tijekom plovidbe dogodio strašan zločin pa se posada zarazila kugom zbog čega nisu smjeli uploviti ni u jednu luku. Od tada, brod i njegova posada su osuđeni da plove zauvijek i da se nikada ne iskrcaju na obalu. Prema nekima, to se dogodilo 1641., prema drugima 1680. a prema nekima 1729. Legenda kaže da svaki brod koji na otvorenom moru susretne Ukletog Holandeza očekuje neka strašna nesreća. Po nekima, naziv Ukleti Holandez se ne odnosi na brod nego na njegovog kapetana.

Neki tvrde da je priča o Ukletom Holandezu samo legenda dok drugi tvrde da je istinita priča.

11. srpnja 1881. britanski ratni brod Bacchnate je u južnom Atlantiku susreo Ukletog Holandeza. Dva broda su se u oluji gotovo sudarila. Mornari sa britanskog broda su kasnije posvjedočili da su na jarbolima drugog jedrenjaka vidjeli ljudske kosture kako skupljaju jedra. Jedan od časnika na britanskom brodu je bio britanski princ koji je kasnije postao kralj George V.. On je također posvjedočio da je drugi brod bio obasjan sablasnim crvenim svjetlom.

1911. britanski brod Orkney Belle je ugledao Ukletog Holandeza. 1914. Orkney Belle je bio prvi britanski brod potopljen u prvom svjetskom ratu.

U ožujku 1939. na jugu Afrike 60 ljudi je sa obale vidjelo jedrenjak iz 17. stoljeća u oluji.

1941. jedan brod britanske ratne mornarice je u Atlantskom oceanu ugledao Ukletog Holandeza koji se rasplinuo poput magle na suncu.

1942. admiral njemačke ratne mornarice Karl Dönitz je izjavio da je jedna njemačka podmornica kod rta Dobre nade vidjela jedrenjak iz 17. stoljeća. Mornari su izjavili da je brod plovio pod punim jedrima iako na moru nije bilo ni daška vjetra.

1943. u blizini Cape Towna u južnoj Africi četvero svjedoka je vidjelo na pučini sablasni jedrenjak koji je jednostavno nestao pred njihovim očima.

Jedno od mogućih objašnjenja za takva viđenja je fatamorgana.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.