Zanimljivosti

Najdublja pećina na svetu Krubera pećina.

Krubera pećina, takođe poznata pod imenom kao Voronia pećina je najdublja pećina na svetu. Ova neobično duboka pećina nalazi se na planinskom masivu Arabika u Abhaziji, na zapadom regionu Kavkaza Gruzije.

Ovaj planininski masiv sadrži nekoliko stotina pećina. Pet pećina su dublje od 1.000 metara. Krubera pećina sa dubinom od 2.197 metara najpoznatija i najddublja pećina na planeti Zemlji.

Pećina je otkrivena 1960. godine, a titulu najdublje pećine ima tek od 2001. godine kada je grupa ukrajinskih istraživača došla do dubine od 1.710 metara. Isti tim je tri godine kasnije prvi put otišao ispod 2.000 metara da bi 2007. godine postavljen današnji rekord.

Na dubini od 200 metara, pećina se deli u dve glavne „grane“. Ne-Kuibishevskaia (istražene do dubine od 1.293 metara 2008.godine) i glavna pećina (sa rekordnom dubinom od 2.197 metara). Na dubini od 1.300 metara pećina dalje deli na brojne „grane“.

Krubera pećina je 16.058 metara dug sistem pećina koji je najvećim delom sastoji od dubokih bunara, vertikalne koje su međusobno povezane sa prolazima.

Pećina počinje visoko u planinama, na nadmorskoj visini od 2.256 metara, sa uskim ulazima kojih ima više. Ulaz u Krubera pećinu ponegde je veoma uzak i morao je da bude urezan da bi omogućio bezbedan prolaz dok je na drugi mestima prolaz velik kao tunel metroa.

izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.