Zanimljivosti

Atlantida Je li izgubljeni kontinent postojao ili je samo legenda?

Platon je pisao da je na otoku bilo veliko kraljevstvo koje je vladalo i drugim otocima te dijelom kontinenta. Onda je u strašnoj katalizmi zauvijek nestala na dnu Atlantskog oceana.

Atlantida je otok drevne kulture koji je razoren prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom, kaže grčka legenda. Prvi put je spominje grčki filozof Platon prije gotovo 2500 godina. No njegova priča o izgubljenom kontinentu  zagonetka je mnogim znanstvenicima. 

Ne zna se je li Atlantida izmišljena ili je zaista postojala. Ne zna se ni gdje se točno nalazila. To je navodno bilo prije 12.000 godina. Postoje stotine nagađanja o njezinoj lokaciji – od Grčke i Mačte, preko Kanarskih otoka pa sve do Kariba i Indije. 

Platon je napisao kako je na otoku bilo veliko kraljevstvo koje je vladalo i drugim otocima te dijelom kontinenta. 

Onda je u strašnoj katalizmi zauvijek nestala na dnu Atlantskog oceana. Do danas su napisane brojne knjige, snimani filmovi i crtići o Atlantidi, no nitko još nije riješio misterij. Neki znanstvenici i povjesničari uvjereni su da je ta mitska civilizacija postojala. 

Atlantida je u početku geolozima bila predmet ismijavanja. Većina njih ne vjeruje da je nešto takvo moguće. No prije dvije godine u vodama blizu Brazila znanstvenici su na velikoj dubini pronašli ostatke koji dokazuju da je ondje potopljen grad. 

Istražitelji su odmah otkriće povezali s mitom o Atlantidi. Tim znanstvenika iz Japana i Brazila ovih je dana objavio otkriće i tvrdi da je riječ o “brazilskoj Atlantidi“. 

Vjeruju da su pronašli tragove nepoznatog kontinenta. Očekivali su da će pronaći vulkansko kamenje i prašinu, no našli su granit koji se obično pojavljuje na kopnu. Dubina mora je 1800 metara, a najbliže kopno, Brazil, udaljeno je 2900 kilometara. 

Na osnovi tih analiza geolozi su počeli uviđati kako bi to cijelo područje moglo biti dio Atlantide. To nije prvi put da su znanstvenici počeli tražiti izgubljeni kontinent. U moru pokraj Mauricijusa nađeni su tragovi cirkonij silikata, minerala koji su do tada nalazili samo na kopnu. 

izvor:24SATA 

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.