Zanimljivosti

CRNA DALIJA Ubistvo koje će zauvek ostati MISTERIJA

Ni decenijama nakon njenog ubistva, još uvek se ne zna ko je ubio i teško osakatio telo 22-godišnjakinje koja je u istoriju ušla pod nadimkom ‘Crna Dalija’.

Bilo je deset ujutro, januar 1947. godine. Beti Bersindžer je šetala ulicama Leimert Parka u Los Anđelesu sa svojom trogodišnjom ćerkicom kada je na travi ispred jedne kuće ugledala telo. Približila mu se i zaključila da se radi o lutki koje se koriste u prodavnicama odeće. Ali, kad je malo bolje osmotrila telo, shvatila je da se ne radi o lutci.

Bilo je to telo 22-godišnje djevojke Elizabet Šort, čije je ubistvo postalo jedno od najslavnijih nerešenih ubistva u istoriji.

Naime, njeno telo je bilo prerezano na pola u struku, a rez je izveden neverovatno precizno tako da nijedan unutrašnji organ nije povređen. U telu nije bilo ni jedne kapi krvi i bilo je savršeno čisto. Neni obrazi bili su isečeni od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Galzgovski osmeh. Na grudima i bedrima odsečeni su joj komadi tkiva, a unutrašnji organi pravilno složeni na travi pored nje.
Ko god da je ubio Elizabet, to je napravio savršeno promišljeno i bez bilo kakve žurbe.

Nakon što je Elizabeth identifikovana, novinari „Los Angeles Examinera“ kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena ćerka pobedila na takmičenju za mis. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je ćerka zverski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Anđelesa „kako bi pomogla policiji u istrazi“, ali čim je stigla, oni su je sakrili i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije.

Ceo slučaj su i svi ostali mediji predstavljali kao senzacionalistički i Elizabet suje postala žena koja je „suknjom osvojila ulice Holivuda“, koja je volela muškarce u uniformama, a nazvali su je Crna Dalija.

Samo nekoliko dana nakon ubistva „LA Examineru“ se javio čovek koji je tvrdio da je ubio Elizabet i najavio da će im poslati paket sa njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena.

Kod njega je naime Elizabet bila smeštena pa je odmah dobio status osumnjičenog. S obzirom na zaista jezivo ubistvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo i u Americi i Evropi. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubice. Do danas ih je bilo više od 50.

U najuži krug osumnjičenih policija Los Anđelesa je uvrstila čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su lekari s obzirom da je utvrđeno da je njeno telo isekao neko ko je jako dobro znao šta radi. Ali, slučaj je zatvoren i ubica nikada nije pronađen.

Prema svemu sudeći, to bi mogao biti Džordž Hodel, lekar koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivice otvorio je 2013. godine. Hodelov sin Stiv koji je tada već bio penzionisani detektiv. Njegov je pas, naime, u blizini kuće nanjušio miris leša, a analiza tla pokazala je tragove razgrađenog ljudskog tela. To, naravno, ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano.

Još za vreme istrage, Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju, a dva detektiva su ga čula dok je pričao o ubistvu Elizabet.

Stive je svoje tvrdnje pojačao nizom argumenata, ali policija nije bila spremna ponovo da otvori istragu. Prava istina se najverovatnije neće saznati nikad.

izvor:Blic

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.