Zanimljivosti

BOURTANGE: TVRĐAVA U OBLIKU ZVIJEZDE, NIZOZEMSKA

Barut i topovi su u 15. stoljeću počeli značajno mijenjati načine na koje se do tada ratovalo – nove taktike napada su zahtjevale nove načine odbrane, a klasične utvrde više jednostavno nisu bile dovoljno izdržljive da prežive opsadu i grmljavinu neprijateljskih topova. Novi način utvrđivanja je evoluirao u Evropi, ali su ga uskoro usvojile i druge nacije, poput Indije i Japana.

Nove utvrde, koje su imale oblike koji podsjećaju na zvijezde, su imale mogo trokutastih bastiona, posebno dizajniranih tako da pokrivaju jedni druge, kao i mnogo šire jarke. Obrambeni zidovi su bili niži, ali zato mnogo deblji, a ispred njih je bio i sloj zemlje sa blagim nagibom, kako bi ih što bolje zaštitio od artiljerijske paljbe.

Tvrdjava-Bourtange-1

Jedan od najboljih primjera takve utvrde može se i danas vidjeti u Nizozemskoj – Tvrđava Bourtange, koja se nalazi u selu Bourtange u Groningenu, Nizozemska. Izgrađena je 1593. godine pod zapovjedništvom Williama I Orangea, kako bi kontrolisala jedini put između Njemačke i grada Groningen, koji je tada bio pod kontrolom Španjolaca (Osamdesetogodišnji rat).

Tokom Osamdesetogodišnjeg rata, Španjolci su imali kontrolu nad Groningenom kao i nad cestom koja vodi u Njemačku. William, vođa Nizozemske, je odlučio da prekine ovu komunikaciju, a najbolji način je bila izgradnja neosvojive utvrde. Tvrđava u obliku zvijezde je dovršena 1593. godine, a kao dodatna mjera zaštite oko nje je napravljena i mreža kanala i jezera. U samom srcu bio je smješten središnji trg sa ulicama koje su vodile direktno do raznih bastiona unutar zaštitnog jarka.

Tvrdjava-Bourtange-2

Iste godine kada je utvrda završena, španjolske snage su izvršile napad koji je završio njihovim neuspjehom. 1672. godine su napali i Njemci, i to nakon što su uspješno osvojili 28 Nizozemskih gradova. Zahtjevali su da se tvrđava preda, a prema legendi kapetanu Prottsu, guverneru Bourtangea, su ponudili 20.000 guldena (zlatnih novčića), na što im je ovaj odgovorio kako on ima jednak broj metaka za svoje neprijatelje. Nakon toga Njemci su napali, ali utvrda se još jednom pokazala neosvojivom.

Tvrđava Bourtange je 1851. godine pretvorena u selo, a više od 100 godina kasnije vlasti su odlučile da joj vrate njezin prvobitni izgled, pa su je tako u periodu između 1740-1750. godine  ponovo pretvorili u tvrđavu i proglasili Istorijskim muzejom.

Tvrdjava-Bourtange-3
Tvrdjava-Bourtange-4
Tvrdjava-Bourtange-5
Tvrdjava-Bourtange-6
Tvrdjava-Bourtange-7
Tvrdjava-Bourtange-8

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.