Zanimljivosti

Kako su nastale cipele na štiklu?

Ako ste mislili da su ciepele sa visokom potpeticom nastale iz estetskih razloga, kako bi osoba koja ih nosi bila viša i gracioznija – prevarili ste se. Kako tvrde istoričari, štikle su nastale iz veoma praktičnog razloga.

U 15. veku konj je bio glavno prevozno sredstvo, a jahači su svakodnevno prelazili velike razdaljine. Kako im noga ne bi klizila sa kaiša zakačenog na sedlo, osmišljena je visoka potpetica. Tako je nastala i obuća sa potpeticom od 3 centimetra, koja se nazivala i „jahačevom petom”. Nalikovala je današnjim kaubojskim čizmama.

Tokom prve tri decenije 15. veka, ova peta menjala je oblik i mnogo puta je iznova stilizovana, gubeći polako praktičnu ulogu. Vremenom su cipele sa visokom štiklom postale svakodnevna obuća, ali samo na dvorovima. Krajem 16. veka, muška obuća imala je potpetice od 6 do čak 9 centimetara.

Modni imperativ na francuskom dvoru

Katarina, supruga grofa Orleana, 1533. godine je od svog obućara zatražila da joj napravi cipele sa potpeticom, koje će biti lepe, ali koje će u isto vreme činiti da ona izgleda više, jer je bila veoma niska rastom. Obućar joj je napravio drvene cipele sa platformom.

Uskoro su cipele sa potpeticama postale modni imperativ francuske aristokratije. A vrlo brzo se ovaj trend preneo i van granica Francuske. Visoke potpetice su bile sve traženije i postale su simbol bogatstva i prestiža i tokom 17. i 18. veka.

Posle Francuske revolucije, iz protesta zbog klasnih razlika, visoke potpetice su pale u zaborav i u modu je ponovo ušla ravna obuća. Tako je bilo sve do sredine 19. veka, kada se vraćaju visoke pete, uglavnom kod pripadnica lepšeg pola.

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, ravne cipele su opet povele bitku, ali kasnih 80-ih i dolaskom disko-ere, cipele na štiklu vraćaju se na velika vrata, čemu su posebno doprineli tadašnji top-modeli – na revijama su nosili visoke potpetice i u njima se slikali za naslovne strane vodećih modnih časopisa. Štikle su do dan-danas ostale omiljena obuća žena.

izvor: edutv

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.