Zanimljivosti

10 NAJSTARIJIH HRAMOVA NA SVIJETU

Hramovi, koji se u kratkim crtama mogu definisati kao strukture rezervisane za vjerske ili duhovne aktivnosti, građeni su stoljećima u raznim dijelovima svijeta. Drevni hramovi koji se nalaze na ovoj listi su napravljeni hiljadama godina prije religija koje se danas praktikuju, i smatraju se jednim od najstarijih struktura koje je napravio čovjek.

10. Hram Amada

Hram Amada

Hram Amada je najstariji hram Nubije, a konstruirao ga je egipatski faraon Thutmose III u 15. stoljeću prije nove ere. Posvećen je Amonu i Re-Horakhty, a na hramu su se dodavali ukrasi i radile izmjene za vrijeme vladavina drugih faraona.

Iako je hram mala struktura i izvana ne izgleda impresivno kao neki drugi hramovi iz tog doba, njegova unutrašnjost ima neke od najvažnijih reljefa i crteža na svijetu, koji su i dalje zadržali svijetle i jarke boje.

9. Palača u Knososu

Palaca u Knososu

Smještena oko 5 km južno od Herakliona, Palača u Knososu je najvažniji i najpoznatiji Minojski kompleks palača na Kreti. Velika palača sagrađena je postupno između 1.700 i 1.400 godine prije nove ere.

Palača se sastoji prostora u kojem se živilo, dnevnog boravka, radionice, svetišta i skladišta, a sve sobe su izgrađena oko središnjeg trga. Glavna funkcija palače još uvijek ostaje nepoznata. Mogla se koristi kao administrativno središte, vjerski centar – ili oboje. Knossos je također često povezan sa legendom o atenskom junaku Tezeju koji je ubio Minotaura.

8. Hagar Qim i Mnajdra

Hagar-Qim-i-Mnajdra

Megalitski kompleks Hagar Qim smješten je na vrhu litice na južnom rubu otoka Malte, a Mnajdra hramovi su udaljeni od njih oko 600 metara. Hagar Qim se sastoji od glavnog hrama i tri dodatne megalitske strukture. Najveći megalit na Hagar Qim je oko 7 metara visok i oko 20 tona težak.

Mnajdra se sastoji od tri hrama. Najstariji hramovi su izgrađeni između 3.600 i 3.200 godina prije nove ere. Mnogi predmeti koji su pronađeni na ovim lokacijama sugerišu da su se hramovi koristili za vjerske potrebe.

7. Stonehenge

Stonehenge

Jedna od najpoznatijih drevnih struktura na svijetu, Stonehenge koji se nalazi na jugozapadu Engleske, poznat je po svojim ogromnim kamenim blokovima poredanim u krug. Stonehenge je napravila kultura koja nije ostavila nikakve zapisane tragove, zbog čega se o ovoj strukturi i dan danas jako malo zna.

Dokazi pokazuju da je kultni kameni spomenik podignut oko 2.500 godina prije nove ere. Gigantsko kamenje je vjerovatno došlo iz kamenoloma, oko 40 km sjeverno od Stonehengea. Još se ne zna sa sigurnošću šta je bila svrha Stonehenga, no mnogi naučnici vjeruju da je spomenik bio korišten kao ceremonijalno ili vjersko središte.

6. Hram Setija I.

Hram-Seti-I

Hram Setija I. je pogrebni hram faraona Seti I koji se nalazi na zapadnoj obali Nila. Izgradnja drevnog hrama je počela krajem njegove vladavine, a vjeruje se da ga je dovršio njegov sin Ramzes Veliki nakon njegove smrti, 1279. godine prije nove ere.

Hram nije bio posvećen samo Setiju I, već i nizu božanstava. Reljefi u ovom starom hramu su neki od najboljih i najdetaljnijih u Egiptu. Hram također sadrži popis Abydos kraljeva, hronološki popis mnogih dinastija faraona.

5. Hypogeum

Hypogeum,

Hypogeum na Malti je jedini praistorijski podzemni hram na svijetu. Hram se sastoji od dvorana, komora i prolaza isklesanih u stijeni. Smatra se da je prvo bio svetište, a poslije postao nekropola.

Kompleks se grupiše u tri nivoa – viši nivo (3.600-3.300 prije nove ere), srednji nivo (3.300-3.000 prije nove ere), i niži nivo (3.150 -2.500 godina prije nove ere).Najdublja soba u nižem nivou je 10,6 metara pod zemljom.

4. Hram Hatšepsute

hram-Hatshepsut

Pogrebni hram Hatšepsute, koja je vladala Egiptom od oko 1.479 godina prije nove ere, pa sve do svoje smrti u 1.458. godini prije nove ere, nalazi se ispod stijene u Deir el Bahari na zapadnoj obali Nila.

Hram je izgradio Senemut, kraljevski arhitekt Hatšepsute, a svrha hrama je posthumno obožavanje kraljice i čast slave Amona. Hram je izgrađen u dnu stijene koja se uzdiže iznad njega, a sastoji se od tri slojevite terase koje dosežu do 30 metara u visinu. Ove terase su povezane dugim rampama koje su nekada bile okružene vrtovima.

3. Ggantija hramovi

Ggantija-hramovi

Visoko na brdu na otoku Gozo nalazi se Ggantija, praistorijski kompleks hramova. Napravljeni su između 3.600-3.000 godina prije nove ere i najstariji su u nizu megalitskih hramova na Malti.

Ova drevna građevina se sastoji od dva hrama koji se nalaze jedan uz drugog. Brojne figurice i kipovi pokazuju da su hramovi najvjerovatnije bili svetište Kulta plodnosti. Hramovi na Malti su i najstariji hramovi u Europi.

2. Luxor

Luxor

Hram Luxor se nalazi na istočnoj obali rijeke Nila u drevnom gradu Tebi, i izgrađen je 1.400 godina prije nove ere u Novom kraljevstvu. Hram je posvećen egipatskim bogovima Amonu, Mutu i Chonsu. Ovaj stari hram je bio središte festivala Opet, najvažnijeg festivala u gradu Tebi.

Festival je trajao 11 dana tokom 18. dinastije, a 27 dana tokom vladavine Ramessesa III (20. dinastija). Iako su festivali davno završeni, Luxor je i dalje jedna od najpopularnijih lokacija na svijetu.

1. Göbekli Tepe

Gobekli-Tepe

Ponekad se spominje i kao najstariji hram na svijetu, Göbekli Tepe je svetište izgrađeno na brežuljku u jugoistočnoj Turskoj. Göbekli Tepe su izgradili lovci i sakupljači 10.000 godina prije nove ere, čineći ga daleko najstarijiem objektu za obožavanja koje je napravio čovjek.

Göbekli Tepe ne samo da je stariji od keramike, već je stariji i od točka, pa čak i od pisanja. Također, sagrađen je i prije početka poljoprivrede i stočarstva.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.