Zanimljivosti

NEKE OD NAJČUDNIJIH VRSTA AJKULA KOJE SU IKADA POSTOJALE

Kada pomislimo na ajkule, obično nam se u glavi stvori slika Velike bijele ajkule (Carcharodon carcharias). Ali,  morski psi dolaze u svim oblicima i veličinama, neke su popularizirali filmovi, dok su drugi ostali zaboravljeni, u dubinama oceana.

Upoznajte i neke od najneobičnijih vrsta morskih pasa koji su ikada postojali…

5. Cetorhinus maximus

Cetorhinus-maximus

Cetorhinus maximus je druga najveća živa vrsta ajkula, a samo je Rhincodon typus/ kit-ajkula veća od nje. Obično narastu oko  7 – 8  metara, a najveća pronađena je bila dugačka preko 12 metara!

Ogroma usta, čiji je raspon čak i do jednog metra drže otvorena dok plivaju. Na taj način kupehranu, kao što su planktoni, rakovi i male ribe.

4. Alopiidae

Alopiidae

Alopiidae je jena od najneobičnijih vrsta morskih pasa zbog svoje dugačke gornje repne peraje. Alopiidae jede male ribe, a ponekad će zamahnuti repom u vodi kako bi škole ribe stjerala u tijesna mjesta, i na taj način olakšala sebi lov. Takođe koriste rep da ošamute svoj plijen.

Obično narastu oko 4-5 metara dužine, a zabilježeni su slučajevi Alopiidae ajkula koje su narasle i do 6 metara. Zanimljiva činenica je da pola njihove dužine zauzima rep.

3. Isistius brasiliensis

Isistius brasiliensis

Isistius brasiliensis ili cookie cutter je dobio ovaj čudni naziv zbog svoje navike da grize komade mesa iz plijena tako što se okreće oko ribe koju zagrize, a koja je prevelika da bi je progutala cijelu.

Ovaj morski pas naraste samo pedesetak centimetara, ali je poznato da imaju običaj zagristi kitove, ljude, pa čak i podmornice. Na sebi ima malu bioluminscentnu ‘zakrpu’ pomoću koje prevari ostala stvorenja u oceanu, dok ostatak svog tijela krije u mraku, jer izgleda kao mnogo manja riba nego što stvarno jest.

2. Megalodon

Megalodon

Koliko za sada znamo, Megalodon (Carcharocles Megalodon) bio najveći morski pas koji je ikada postojao. Mogao je narasti i do 20 metara, a pretpostavlja se da je konzumirao tonu hrane svaki dan. Na slici iznad možete vidjeti i najveći fosil Megalodona ikada pronađen.

Riječ Megalodon znači “veliki zub”, a ovaj morski pas je koritio svoje velike zube i zalogaj snažniji od T. Rexa da jede velike ribe, uključujući i kitove. Megalodon je nestao prije 2 miliona godina, ali kada je plivao oceanima, bio je kralj. Imao je 46 zuba prvom redu, 24 u gornjoj čeljusti, a 22 u donjoj. Većina morskih pasa imaju najmanje šest redova zuba, što znači da je Megalodon imao u prosjeku oko 276 zuba.

1. Goblin ajkula (Mitsukurina owstoni)

goblin ajkula

Goblin ajkula (Mitsukurina owstoni) je vrsta ajkule koja živi u dobokim vodama i koja se rijetko kada viđa. Smatraju se drevnom vrstom, čak i po standardima morskog psa.

Ime je dobila po svojoj neobično dugačkoj  njušci, zbog koje podsjeća na gobline. Izdužena njuška sadrži neke kanale koji im pomažu u pronalaženju i lociranju plijena. Uglavnom se nalaze u području Japana,  a mogu narasti i do 11 metara.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.