Svet

Tamo nitko nije bio: Upoznat će najdublje točke svih oceana.

Želja nam je istražiti dijelove oceana u kojima još nitko nije bio. Naravno da smo pod velikim pritiskom zbog ekspedicije. Ipak to ljudsko oko još nije vidjelo, rekao je Victor Vescovo, istraživač koji će upravljati podmornicom koja će se u prosincu spustiti do dna oceana. 

Misija nazvana “Pet dubina” planira zaroniti podmornicom Triton 36000/2 na pet najdubljih točaka oceana. Prvi će zaron biti prema Portorikanskoj brazdi u Atlantskom oceanu. Podmornica će omogućiti znanstveniku Alanu Jamiesonu i Vescovu, koji je ujedno i investitor, da krstare dnom barem desetak kilometara, a ne samo da ga dotaknu.

Drugi zaron planiran je na otočju Južni Sandwich u Južnom oceanu, a za preostala tri zarona podmornica će svoje pilote nositi do najvećih dubina Indijskog, Tihog i Arktičkog oceana. Na tim je mjestima poznato manje od tri posto morskog dna pa će ovo biti savršena prilika da se ta mjesta podrobnije istraže.

Staklena kupola, u kojoj će se nalaziti dva člana posade, bit će pod pritiskom od čak 6,5 milijuna kilograma. Znanstvenici se najviše vesele zaronu prema Marijanskoj brazdi, najdubljemu mjestu na svijetu, koja je čak 11 kilometara pod morem. Tamo su se prvi put 1960. spustili Don Walsh i Jacques Piccard u podmornici Trieste, a 52 godine kasnije, 2012. godine, isto je napravio i proslavljeni filmski redatelj James Cameron.

Vozit će po dnu 10 kilometara

Podmornica Triton 36000/2 dugačka je 4,6 metara. U nju stane dvoje ljudi. Prvi put omogućit će ljudima da se po dnu oceana kreću barem deset kilometara. Misija će trajati od prosinca ove pa do kolovoza sljedeće godine.

izvor:24SATA


Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.