SvetZanimljivosti

OTOK STAFFA: GEOLOŠKO ČUDO U ŠKOTSKOJ

Staffa (Otok Stubova) je jedan od najmanjih otoka na InnerHebridi u Argyll i Bute, Škotska. Staffa je poznat po svojim veličanstvenim stubovima od bazalta i po Uamh Binn (Muzička pećina) ili Fingal cave, koja nastavlja oduševljavati posjetitelje već stotinama godina.

U 1700-tim godinama, otok je bio naseljen sa (čak) 16 stanovnika, ali njihovo mjesto su ubrzo preuzele morske ptice, a kasnije i turisti. Od tih godina, otok je promjenio nekoliko vlasnika, sve dok konačno nije doniran Nacionalnoj zakladi Škotske. Staffa je sada poznat kao lokacija od posebnog naučnog interesa.

Prije oko 60 miliona godina intenzivna vulkanska aktivnost prekrila je lavom ovo područje. Većina te lave je nestala, ali Staffa, kao i neki drugi manji otoci u blizini su ostali do današnjeg dana. Ova vulkanska aktivnost trajala je nekoliko stotina hiljada godina, a na kraju je stvorila površinu od 2,2 km prepunu lave i pepela. Ovo je, naravno, pojednostavljena priča o nastanku ovog geološkog čuda.

Staffa

Staffa se sastoji od tri različita sloja, prekrivena bujnom travom. Najniži sloj je jako čvrst, a sastoji se od ‘nabijenog’ vulkanskog pepela i prašine; srednji sloj je sastavljen od bazaltnih stubova; a gornji se sastoji od mješavine stubova i vulkanskih krhotina.

Otok je posebno poznat po svojim bazaltnim stubovima koji su nastali tokom jednog velikog protoka lave. Teoretski, svaki stub bi trebao biti šesterokutnog oblika, iako se na otoku mogu pronaći i neke varijacije.

Staffa

Pored stubova i njihove savršene prirodne geometrije, Fingal’sCaveje pećina koja je ovaj mali otok učinila svjetski poznatim. Pećina ima veliki lučni ulaz i dostupna je turistima od Aprila do Septembra.

Pećinu su stvorili veliki valovi koji se hiljadama godina razbijaju od stijene. Porijeklo imena ‘Fingal Cave’ prati nekoliko mitova, a vjerovatno najpoznatiji, i do danas priznati je onaj iz cca 250. godine: Finn MacCumhaill, ili Fingal, bio je slavljeni i poznati irski general koji je imao svoju četu vjernih ratnika. Fingal je zbog legendi o njegovim velikim pobjedama vremenom postao jako cijenjen lik u Škotskom folkloru, a o njemu su pjevane mnoge pjesme i pričane mnoge priče. Njegovo ime se danas savršeno uklapa u ovu pećinu, koja u posjetiteljima budi divljenje i strahopoštovanje.

Staffa
Staffa
Staffa
Staffa
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.