Svet

‘Promjene klime ne možemo ublažiti, troši se puno energije’

Do priželjkivanog stupnja ublažavanja klimatskih promjena najvjerojatnije neće doći jer se potrošnja energije ne ograničava u skladu s Pariškim sporazumom, proizlazi iz predavanja klimatskog stručnjaka Wofganga Cramera na susretu okolišnih novinara Sredozemlja koji se održava utorak i srijedu u sjedištu Unije za Sredozemlje u Berceloni.

Cramer, jedan od 380 klimatskih stručnjaka koji su utemeljili dobrovoljnu zajednicu kako bi pojačali javne spoznaje o ozbiljnosti klimatskih promjena, podsjetio je da je upotreba energije „srce aktualnih klimatskih promjena“, te iznio procjene da će prema planovima vlada ona do 2030. porasti za 40 posto, dok bi odlučnije politike trebala zadržati rast potrošnje energije na 20 posto.

Potrošnja energije bi prema konzervativnim scenariju do 2030. na Sredozemlju mogla premašiti 1,4 milijarde tona ekvivalentne nafte, dok proaktivni scenarij nalaže potrošnju malo višu od 1,2 milijarde, kazao je Cramer.  

Tona ekvivalentne nafte je količina energije koja se oslobađa spaljivanjem jedne tone sirove nafte i iznosi oko 11630 kilovatsati.

Cramer je tome dodao da bez potpunog izbacivanja ugljika iz proizvodnje energije do 2050. godine, što također zahtjeva značajna smanjenja upotrebe energije, na Sredozemlju neće biti moguće postići održivi razvoj.

Klimatske promjene posebno pogađaju Sredozemlje, na kojem je prosječna godišnja temperatura zraka porasla 1,6 Celzijeva stupnja u odnosu na 1880. godinu, dok je svjetski prosjek 1,2 Celzijeva stupnja, kazao je.

Za svaki stupanj povećanja temperature smanjuju se količine oborina, što zajedno s drugim posljedicama izlaže ljude na Sredozemlju nizu opasnosti u budućnosti, zaključio je Cramer na skupu koji po treći put organiziraju IUCN Mediterana iz Malage i Savez sredozemnih novinskih agencija.

Istodobno, u čuvenom arhitektonskom kompleksu bivše bolnice Sant Pau u Barceloni, koje je obnovljeno i proglašeno Svjetskom baštinom te sada djeluje kao središte znanja, održava se izložba primjera uspješne prakse malih i srednjih poduzeća čija se proizvodnja temelji na kružnoj ekonomiji.

Predstavljena su 22 poduzetnička primjera nadahnuta načelima kružne ekonomije s južnih obala Sredozemnog mora. Oni su rezultat projekta SwitchMed Connect, koji podržavaju Europska komisija kao i niz UN-ovih i drugih agencija.

izvor.24SATA

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.