HAY-ON-WYE: GRAD KNJIGA, WALES

Hay-on-Wye (velški: Y Gelli Gandryll ili Y Gelli), često skraćeno na samo “Hay”, je mali trgovački grad i zajednica koja se nalazi na obali rijeke Wye u Walesu, na granici sa Engleskom.

Poznat kao “Grad knjiga”, Hay-on-Wye privlači veliki broj ljubitelja knjige u potrazi za jeftinim, korištenim knjigama koje se mogu kupiti u više od 40 knjižara, kao i na mnogobrojnim štandovima u gradu. Grad je također dom za festival knjige Hay kojeg je Bill Clinton 2001. godine opisao kao “Woodstock uma”, a koji svake godine posjeti oko 80.000 pisaca, izdavača i ljubitelja čitanja iz cijelog svijeta.

Hay-on-Wye-0

Sve je počelo 1961. godine kada je Richard Booth otvorio svoju prvu knjižaru polovnih knjiga u starom vatrogasnom domu. Nabavljao je knjige iz Amerike, gdje su se u to vrijeme knjižare stalno zatvarale. Nakon nekog vremena u gradu je otvoreno još nekoliko knjižara, a već do 1970. Hay je postao međunarodno poznat i kao “Grad knjiga”. Danas, ovaj maleni gradić godišnje posjeti oko 500.000 turista.

Među brojnim knjižarama u Hay-u najneobičnije i najugodnije su one koje se nazivaju “poštene knjižare”. Ove su knjižare obično prazne (bez prodavača) i sastoje se samo od polica i knjiga. Ljudi jednostavno odaberu knjigu i ostave novac u mali poštanski sandučić.

Hay-on-Wye-1
Hay-on-Wye-2
Hay-on-Wye-3
Hay-on-Wye-4
Hay-on-Wye-5
Hay-on-Wye-6
Hay-on-Wye-7
Hay-on-Wye-8
Hay-on-Wye-9
Hay-on-Wye-10
Hay-on-Wye-11
Hay-on-Wye-12
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.