SvetZanimljivosti

KROMLEH OD ALMENDRESA: PORTUGLASKI STONEHENGE

Kromleh od Almendresa (Almendres kromleh) je megalitski kompleks koji se nalazi u neposrednoj blizini Guadalupe, općina Évora, izgrađen tokom nekoliko različitih razdoblja između 6000 i 3000 godina prije nove ere. Ostao je neotkriven sve do 1966. godine, a danas je poznat kao najveća skupina menhira na Pirinejskom poluotoku, i jedan od najvećih megalitskih spomenika u Evropi.

Na ovoj istorijskoj lokaciji se nalazi nekoliko klasičnih megalitskih struktura, prvenstveno kromleha (kromleh: crom llech = “savijena kamena ploča”) i menhira (uspravnog kamenja). Raspoređeni su u dva koncentrična prstena – manji istočni krug i veći oval na zapadu. 95 velikih kamenih blokova u obliku badema koji se mogu vidjeti danas predstavljaju postupni proces akumulacije i preraspodjela tokom vremena.

Kromleh-1

Preporučujemo: Misteriozno Kamenje u Carnacu: Najveća kolekcija megalitskih spomenika

Manji prsten na istoku je najstariji dio kompleksa, a izgrađen je oko 6000 godina prije nove ere. Zapadni ovalni prsten je izgrađen 5000 godina prije nove ere, dok su tokom trećeg perioda izgradnje, oko 3000 godina prije nove ere, mnogi kameni blokovi premješteni kao bi se (vjerovatno) bolje uskladili sa mjesecom, suncem i zvijezdeama.

Kao i sa svim sličnim lokacijama, svrha Kromleha od Almendresa (poznatog i kao Portuglaski Stonehenge) ostaje nepoznata.

Kromleh-2
Kromleh-3
Kromleh-4
Kromleh-5
Kromleh-6
Kromleh-7
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.