Svet

Svemirski Big Brother: Sateliti će skenirati Zemlju i “loviti” pirate, krijumčare i dilere.

Možda zvuči poput sadržaja nekog znanstveno fantastičnog filma ili romana, no plan SpaceX-a da u svemir pošalje flotu satelita koji bi hvatali pirate, krijumčare i dilere veoma je stvaran.
Ako sve prođe prema planu 19. studenog, kad će Muskova tvrtka u svemir poslati sljedeću raketu Falcon 9, u realizaciju kreće upravo misija SSO-A.

Iako SpaceX nije autor misije, već je to odradila kompanija Spaceflight Industries, upravo je lansiranje rakete Falcon 9 presudno za početak misije.

Najvažniji dio zove se Pathfinder i radi se o tri svemirske letjelice veličine mikrovalne pećnice. Njihov će zadatak biti pratiti radio signale na Zemlji iz svemira. Startup HawkEye 360, koji je osmislio te letjelice, razvio je i softver, temeljen na umjetnoj inteligenciji, koji će identificirati radio signale i klasificirati ih na različite brodove i letjelice.

To bi uvelike moglo olakšati posao policiji i razliitim agencijama u hvatanju “crnih brodova”, odnosno brodova koji zbog bavljenja nezakonitim aktivnostima isključuju svoje GPS transpordere.

Pathfinder može detektirati radio signale snage iznad 1 watta. I prije no što se zabrinete da bi mogli prisluškivati razgovore putem mobilnih telefona, iz HawkEye 360 ističu kako su signali mobilnih telefona mnogo slabiji i ne dopiru u svemir.

izvor.Hrvatska Danas

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.