Zanimljivosti

Šta bi se desilo kad bi zemlja promjenila smijer okretanja

Zemlja se vrti u jednom smeru od svog nastanka, a da li ste ikada razmišljali o tome šta bi bilo kada bi odjednom počela da se vrti u drugom smeru? Upravo je ovo pitanje palo nekim naučnicima na pamet, pa u teoriji ispitali ovakvu promenu i njene posledice na različita dešavanja na Zemlji. Za početak jedno je jasno – ništa ne bi bilo isto i onako kako smo navikli da se dešava, pa bi se čak i izgled Zemlje promenio.

Naučnici dali objašnjenje

Stojeći na ekvatoru možemo doživeti kretanje Zemlje brzinom od 1.670 kilometara na sat. Upravo ova brzina utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha, što znači da bi promena smera kretanja ovom brziom dovela do značajnih promena. Jedna od najdrastičnijih promena bi bila to što bi Sahara postala jedno od najkišnijih područja na Zemlju, umesto najveća pustinja koja postoji na planetu, kako je to sada slučaj. Osim toga, pustinje u Kaliforniji bi postale vlažne, a močvare na Floridi bi presušile.

Usporavanje Zemlje

Kada bi Zemlja usporila rotaciju – došlo bi takođe do veoma značajnih i drastičnih promena na našoj planeti. Strana Zemlja koja bi bila okrenuta prema Suncu postajala bi sve toplija, dok bi tamna strana zemlje počela da se hladi i ledi.

Iako se priča u teoriji – Zemlja zaista usporava i u realnosti, ali je njeno usporavanje neznatno – dan je danas za 1,7 milisekundi duži nego što je bio pre 1.000 godina, a ukoliko Zemlja nastavi u ovom tempu da usporava u potpunosti će se zaustaviti za nekih 1,9 triliona godina.

Izvor:srednjeskole.edukacija.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.