Svet

Klimatske promjene ubijaju irvase

Populacija divljih irvasa, ili karibua, na području Arktika se više nego prepolovila u posljednjih dvadeset godina.

Prema najnovijem izvještaju koji govori o uticaju klimatskih promjena na okolinu, njihov broj je s pet miliona spao na samo 2,1 milion.

U izvještaju, koji je predstavljen na sastanku organizacije „American Geophysical Research Union“, objašnjava se zašto arktička tundra promijenjene vegetacije i vremenskih prilika više nije toliko pogodna za irvase.

Irvas i karibu su ista vrsta, ali karibuima se obično nazivaju velika, divlja stada na Aljasci i na sjeveru Kanade.

Naučnici koji prate broj njihove populacije tvrde da su karibui najviše ugroženi. Na nekim područjima broj jedinki u stadu se smanjio za 90 odsto.

„To je takav drastičan pad da ne vidimo kako se to može popraviti“, piše u izvješaju „Arctic Report Carda“.

Postoji nekoliko razloga zašto je toplija klima nepovoljna za irvase.

„Klimatske promjene utiču na promenu vegetacije, ali zbog njih se na nekim područjima i produžavaju sušna razdoblja. Toplija klima pogoduje rastu više vegetacije koja onda preuzima primat na tom području i istiskuje nižu vegetaciju poput lišajeva“, rekao je klimatolog Hauard Epstin, koji je radio na izvještaju.

On je dodao da uz toplije vrijeme dolazi i više insekata. Tužno je što je dan za koji bi svi rekli da je lijep zapravo ružan dan za karibue. Ako je toplo i nije vjetrovito, prava je najezda insekata i karibui gube mnogo energije pokušavajući ih maknuti sa sebe ili tražeći mjesta gdje ih nema toliko.

Problem je i previše kiše. Zbog klimatskih promjena mijenjaju se vremenske prilike na različitim područjima. Kada kroz duži period pada puno kiše na Arktiku, a ona često pada na tlo prekriveno snijegom, stvara se tvrd, zamrznuti sloj koji prekriva tundru, a koji irvasi ne mogu probiti svojom njuškom kako bi došli do hrane.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.