Jeste li znali

Slon nikad ne zaboravlja ubod pčele

Još malo pojedinosti o slonovskom pamćenju. Slonovi su fascinantne životinje, a slonovsko pamćenje je dobro poznata fraza koja svedoči o njihovoj inteligenciji. Još jedna zanimljiva stvar iz tog područja je da slonovi ne zaboravljaju ubod pčele.

Ovi mirni divovi imaju oči i meko tkivo u surlama koji su posebno osetljivi delovi tela na bolne ubode. Zbog toga naučnici veruju kako su afrički slonovi s vremenom dobro naučili prepoznati mirise koje pčele ispuštaju kad su uplašene i spremne za napad. Sada se smatra da se taj slonovski strah od pčela može dobro iskoristiti kako bi se tim veličanstvenim životinjama pomoglo da najpre izbegnu sukob sa ljudima.

Naime, u tromesečnom testu u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, naučnici su obesili čarape koje su bile napunjene pčelinjim feromonima. Njih pčele ispuštaju kad osete da postoji pretnja košnici. Čarapama se približilo 29 slonova, a njih 25 je pritom pokazalo tipične znakove uznemirenosti i nesigurnosti pa su se potom mirno udaljili, piše u stručnom časopisu Current Biology.

Kad su, na primer, obesili čarape bez ikakvih mirisa slonovi se nisu udaljavali od njih. Naprotiv, bili su prilično znatiželjni i čak su se poigrali sa njima. Naučnici su tako potvrdili ono što mnogi poljoprivrednici u Africi već od ranije znaju pa postavljaju košnice na ograde svojih imanja ne bi li tako useve zaštitili od slonova. Čarape sa pčelinjim mirisom su ipak mnogo jeftinija varijanta od postavljanja košnica. Posledica je ista, slonovi izbegavaju ubod pčele.

Nadamo se kako će naš rad pomoći u razvoju nekih dodatnih opcija za održivo, pasivno smanjenje rizika konfrontacije ljudi i slonova, rekao je Mark Wright, profesor entomologije s havajskog sveučilišta Manoa.

Izvor:geek.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.