Jeste li znali

SALTSTRAUMEN, TJESNAC U KOJEM SE FORMIRAJU NAJSNAŽNIJI VIROVI NA SVIJETU

Saltstraumen tjesnac u Nordlandu, 30 km istočno od grada Bodø u Norveškoj, ima najsnažniju morsku struju na svijetu. Svakih šest sati, do 400 miliona kubičnih metara morske vode tjera svoj ​​put kroz 3 kilometra dugačak i 150 metara širok tjesnac, s brzinama vode koje dosežu 22 čvora (41 km/h).

U najsnažnijoj morskoj struji se formiraju i maelstromi, to jest, najsnažniji virovi na svijetu (Saltstraumen maelstromi) čiji promjer često iznosi i do 10 metara, a kada je morska struja dosegne vrhunac, vrtlozi budu duboki i do 5 metara.

Saltstraumen-1

Maelstrom (malström/malstrøm ) je riječ kojom se  u skandinavskim jezicima opisuju vrlo snažni virovi. 1841. godine riječ je u engleski jezik uveo Edgar Allan Poe, a od tada se koristi u velikom broju svjetskih jezika.

Pored toga što ima najsnažniju morsku struju i virove (maelstrome) na svijetu, Saltstraumen privlači turiste koji uživaju u ronjenju i ribolovu. Ali svi koji se nalaze u tjesnacu moraju uvijek biti na oprezu, jer se Saltstraumen smatra jako opasnim mjestom i zbog snažnih podvodnih struja, čak i kada je površina mirna.

Saltstraumen-2
Saltstraumen-3
Saltstraumen-4
Saltstraumen-5
Saltstraumen-6
Saltstraumen-7
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.