TehnologijaZanimljivosti

Napokon su riješili nacističku tajnu: Znaju kako radi Enigma.

Znanstvenici sa sveučilišta u engleskom Manchesteru su pomoću rendgenske kompjuterske tomografije uspjeli prikazati princip rada ‘Enigme’, glasovite njemačke tajne i moćne mašine za šifriranje.

Britanski stručnjaci su napravili više od 1.500 fotografija nacističkog stroja Enigma i predstavili su ih u vidu 3-D animacije, gdje se mogu vidjeti njeni detalji, provodnici i rotori koji stvaraju kriptografske kombinacije, piše sputniknews.com

Profesor Philip Withers je istakao da su znanstvenici prvi put uspjeli istražiti unutrašnjost stroja, a da je ne oštete. 

Stručnjaci ističu da se ‘Enigma’ ne razlikuje previše od obične pisaćeg stroja, ali je gotovo nemoguće dešifrirati poruku, buduć́i da to zahtjeva isti uređaj i specijalni kod. 

Prvi strojevi ‘Enigma’ pojavili su se dvadesetih godina prošlog stoljeća i najviše su se distribuirale u nacističkoj Njemačkoj. 

Nijemci su u početku koristili stroj s tri rotora, ali je Poljska 1938. godine uspjela doći do kodova. Nakon toga je dodan još jedan rotor, ali su stručnjaci iz Bletchley Parka, gdje se nalazila glavna kriptografska jedinica Velike Britanije, 1941. godine uspjeli dešifrirati kod.

izvor:24SATA

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.