SvetZanimljivosti

Smanjen nagib Krivog tornja u Pizi

Autor: Vijesti.ba

Više od pet miliona turista svake godine posjeti kulu

Čuveni krivi toranj u Pizi ispravljen je za pola stepena nakon restauracijskih radova, a stabilnost je bolja od očekivane, kažu eksperti. Eksperti navode da se krivi toranj u Pizi malo manje naginje nego što je to ranije bio slučaj, piše list „Guardian“.

Toranj, koji je nagnut praktično od početka gradnje 1173. godine, izgubio je četiri centimetra nagiba u posljednje dvije decenije, navodi se u izvještaju nadzorne grupe koja se sastaje svaka tri mjeseca kako bi ocijenila stanje ovog spomenika kulture.  

– Od početka restauracije, toranj se naginje za pola stepena manje – rekao je Nunziante Skvelja (Squeglia), profesor geotehnike na Univerzitetu Piza, dodajući da je ono što je važno stabilnost kule, koja je bolja nego što se prvobitno predviđalo, prenosi Srna.  

Struktura, koja je teško oštećena tokom Drugog svjetskog rata, zatvorena je za javnost 1990. godine zbog sigurnosti i nije otvarana 11 godina.  

Nadzorna grupa formirana je 2001. godine nakon što je inženjer Mihael Jamiolkovski (Michele Jamiolkowski) koordinirao međunarodnom komisijom kako bi se sačuvao ovaj simbol Italije i graditelja. 

Ova kula zvonik, simbol moći pomorske republike Pize u srednjem vijeku, bila je defektna od početka zbog poroznog tla od gline na kojem je izgrađena.  

Nakon što su završena tri sprata, radovi su prekinuti i nastavljeni tek nakon 90 godina i to po dijagonali kako bi se neutralizirao nagib. Radovi su opet prekinuti da bi bili nastavljeni 1372. godine.  

Više od pet miliona turista svake godine posjeti kulu, koja se nalazi iza katedrale u Pizi. Do vrha kule potrebno je preći 269 stepenica.

Autor: Vijesti.ba

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.