Zanimljivosti

Kineski arheolozi pronašli “eliksir besmrtnosti“ star 2000 godina

KINESKI arheolozi pronašli su unutar drevnog brončanog spremnika misterioznu tekućinu, odnosno “eliksir besmrtnosti“ koji se spominje u starim kineskim tekstovima, piše Science Alert.

Čudnu žućkastu tekućinu istraživači su otkrili krajem prošle godine tijekom iskopavanja u središnjoj kineskoj provinciji Henan i kasnije shvatili da se radi o napitku za koji su drevni Kinezi smatrali da daje dar besmrtnosti onome tko ga ispije

Mirisalo na vino

„Ovo je prvi put da su arheolozi u Kini pronašli mitski ‘napitak za besmrtnost'“, rekao je Shi Jiazhen, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

„Tekućina ima značajnu vrijednost jer omogućava znanstvenicima proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i spoznaje o evoluciji kineske civilizacije“, dodao je.

Spremnik od bronce, oblika vrča s poklopcem, arheolozi su iskopali u prostranoj grobnici u gradu Luoyangu veličine 210 četvornih metara koja potječe iz Zapadne dinastije Han (202. g. pr. Kr. – 8. st. po. Kr.).

Ležala je između brojnih drugih drevnih artefakata, poput glinenih posuda i lampi u obliku guske, a nalazila se pored pokojnika. Arheolozima je tekućina mirisala na vino te su na početku pretpostavili da se radilo o alkoholnom piću, odnosno rižinom vinu koje je položeno u grobnicu.

Drevni eliksir besmrtnosti

No nakon detaljnije analize, otkrili su da se radi o piću koje se sastoji od kalijevog nitrata i alunita, što po sastavu odgovara receptu drevne civilizacije za spravljanje “eliksira besmrtnosti“, kako se navodi u starim taoističkim tekstovima.

Drevna kineska kultura stara 2000 godina vjerovala je da takav pripravak može čovjeku podariti besmrtnost ili barem natprosječnu dugovječnost. Čudotvorni napitci te vrste često su sadržavali sastojke koje danas ne bismo ni slučajno konzumirali. Tako je u njima znalo biti zlata, žive, žada, arsena i slično.

Alkemijsko trovanje

Napitci koji su trebali podariti besmrtnost bili su zapravo vrlo otrovni i imali su suprotan učinak, a postoji cijela grana istraživanja posvećena povijesti kineskog alkemijskog trovanja.

Slično je i s ovim napitkom. Kalijev nitrat može biti smrtonosan za čovjeka ako se radi o unosu veće količini te tvari.

Arheolozi još nisu utvrdili je li itko pio drevan eliksir ili je samo položen u grobnicu u čast pokojnika. 

izvor:https://www.index.hr/

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.