Jeste li znali

Šta bi bilo dobro znati o vlastitom metabolizmu.

Starenje utiče na rad metabolizma ali to što se godinama gojite ipak ne možete svaliti na tok vremena. Zašto dijete goje, a mišići troše kalorije? Pogledajte neke osnovne činjenice o metabolizmu.
Metabolizam se ne usporava na vaš 30. rođendan – niti je veoma brži dok ste u 20-im. Ako se gojite to je verovatnije zato što činite previše stvari zbog kojih se metabolizam usporava, a premalo onih koje ga podstiču. Pogledajte na šta treba pripaziti.

Usporava metabolizam

Sedenje

Što se manje krećete to je telu potrebno manje kalorija. Ovo dovodi do privremenog usporavanja metabolizma.

Dijete

Smanjivanje unosa kalorija šok je za organizam – telo se priprema za najgore, usporava metabolizam i pazi na potrošnju masnog tkiva. Prevarite prirodne mehanizme smanjivanjem kalorija za samo 250 do 300 kalorija na dan. Telo će trošiti masne naslage bez straha da više nikad nećete jesti.

Starenje

Metabolizam se usporava 1 posto svake decenije, kaže dr. Susan B. Roberts s Energy Metabolism Laboratory na univerzitetu Tufts u Bostonu. Prestanite se dakle zavaravati – da bi održali istu kilažu trebate jesti tek 10 manje kalorija dnevno.

Bez uticaja na metabolizam

Kofein

Kofein ubrzava rad srca što bi moglo pomoći u sagorevanju kalorija. Međutim uticaj je na kraju toliko neznatan da se ne može govoriti o podsticanju metabolizma.

Podstiče metabolizam

Proteini

Proteini pomažu u izgradnji mišića, a što imate više mišića to vam je brži metabolizam. Cilj je uzimati 20 do 25 posto kalorija iz proteina.

Jesti manje ali češće

Unos hrane odmah podstiče rad metabolizma jer ste ga uposlili (treba sagorevati kalorije). Dakle jesti četiri ili pet malih obroka dnveno bolje je za metabolizam nego manje većih obroka.

Kardio vežbe

Vežbe koje ubrzavaju rad srca podstiču metabolizam. Sagorevate više kalorija u satima koji slede nakon fizičke aktivnosti – čak i dok se odmarate. U stvari redovna fizička aktivnost može poništiti negativni uticaj dijete na metabolizam.

Trening snage

Trening snage izgrađuje mišiće, a ovo sagoreva kalorije i kasnije dok sedite. Za svakih 450 g mišića koje dobijete dnevno ćete sagorevati oko 50 dodatnih kalorija. Ovu količinu mišića možete dobiti već za mesec dana ako dva do tri puta nedeljno vežbate sa tegovima.

Izvor:net.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.