Zanimljivosti

OTKRIVENA NOVA, GIGANTSKA EGZOPLANETA: Prvi uspeh misije TESS čiji je cilj pronalaženje života u svemiru!

Ova egzoplaneta je gasoviti gigant sa radijusom devet puta većim od Zemlje i oko 60 puta masom Zemlje

NASA-ina misija TESS za pronalaženje planeta van Sunčevog sistema započeta je u julu, ali već je donela neverovatna otkrića.

U januaru, tri egzoplanete otkivene su početnim zapažanjima iz TESS-a. Sada, podaci koje je prikupio TESS otkrili su novu planetu veličine Saturna.

Planeta obeležena kao TOI (TESS Object of Interest) 197.01 smatra se „vrućim Saturnom“. Po veličini je slična toj planeti i kruži oko svoje zvezde domaćina na maloj udaljenosti, obilazeći oko nje svakih 14 dana, što stvara visoku površinsku temperaturu na planeti. Planeta je opisana u radu koji će biti objavljen u The Astronomical Journal.

Asteroseizmolozi su otkrili planetu proučavanjem seizmičkih talasa u zvezdama gde se svetlost pomera. Astronomi tako mogu da odrede starost zvezde, kao i njenu masu i radijus. Kombinovanjem tih podataka sa drugim posmatranjima otkrivaju se osobine egzoplanete koje orbitiraju ove zvezde.

Ova egzoplaneta je gasoviti gigant sa radijusom devet puta većim od Zemlje i oko 60 puta masom Zemlje. Zvezda domaćin je stara 5 milijardi godina i nešto teža i veća od našeg Sunca.

– Ono što je uzbudljivo je da je TESS jedina misija svoje vrste za sada  i podaci su toliko dobri da planiramo da pokušamo da u njoj upotrebimo nauku o kojoj nismo razmišljali. Možda možemo da pogledamo i veoma daleke zvezde. – bele patuljke – koji su moja prva ljubav i predstavljaju budućnost našeg Sunca i Sunčevog sistema. –rekao je astronom Stiv Kavaler, jedan od autora studije.

TESS teleskop, pokrenut u aprilu, preuzeo je zadatak lova na planete od svemirskog teleskopa Kepler nakon isteka ove istorijske misije. TESS istražuje područje na nebu koje je 400 puta veće od onoga što je Kepler posmatrao, uključujući 200.000 najsjajnijih obližnjih zvezda. Tokom dve godine, četiri kamere širokog polja na teelskopu će gledati u različite sektore neba danima. To će omogućiti naučnicima da istraže skoro celo nebo.

Ove nedelje, tim astronoma je identifikovao listu onoga što bi mogle biti najperspektivnije zvezde koje možda imaju planete u zoni nastanjivoj zoni pod nazivom TESS Habitable Zone Star Catalog, koji je objavljen u Astrofizičkim časopisima. Katalog sadrži 1.822 zvezde koje je TESS vidi, a nalaze se u zoni u kojoj je moguć život. Naseljiva zona, nazvana zona Zlatokosa, je zona u kojoj  su uslovi dovoljno topli da omoguće postojanje tekuće vode na površini planete. A tečna voda je temelj života kakav poznajemo.

 Život može postojati na svim vrstama svetova, ali vrsta koju znamo može podržati život je naša vlastita, tako da ima smisla prvo potražiti planete nalik Zemlji – kaže Lisa Kalteneger, vodeći autor i član TESS Science tima.

– Ovaj katalog je važan za TESS jer svako ko radi s podacima želi da znaioko kojih zvezda možemo pronaći najbliže Zemljine analoge.

izvor: https://www.espreso.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.