SvetZanimljivosti

ICEFIELDS PARKWAY: CESTA KOJA PROLAZI KROZ JEDAN OD NAJLJEPŠIH KRAJOLIKA NA SVIJETU

Dovoljno je da pogledate samo par fotografija i da shvatite zašto je cesta Icefields Parkway, poznata i kao Highway 93 (Francuski: Promenade des Glaciers) prozvana jednom od najljepših cesta na svijetu. Icefields Parkway je cesta Alberti, Kanada, koja prolazi kroz Canadian Rockies i koja povezuje dva Nacionalna parka: Banff i Jasper; tačnije, povezuje dva prekrasna jezera u ovim parkovima  – jezero Louise i jezero Jasper.

Ova 232 km dugačka cesta se smatra prizorom koji se ne smije propustiti u Kanadskom Stjenjaku (Canadian Rockies). Putnicima se uvijek savjetuje da na putovanje krenu par sati ranije, jer je gotvo nemoguće na zaustaviti se više puta kako bi se jednostavno divili veličanstvenoj prirodi koja je okružuje.

Icefields-Parkway-1

Putnici koji imaju sreću da se voze ovom cestom imaju pogled na neke od najviših planina u Kanadskom Stjenjaku s više od stotinu vidljivih ledenjaka, pristup brojnim planinarskim stazama, netaknutim tirkiznim jezerima, dolinama i slapovima. Pored svega navedenog, okolica Icefields Parkway-a je prepuna biljnog i životinjskog svijeta.

Bilo da putujete osobnim automobilom, autobusom, biciklom ili pješice, ova cesta će vam pružiti jedinstveno iskustvo i putovanje.

Icefields-Parkway-2
Icefields-Parkway-2a
Icefields-Parkway-3
Icefields-Parkway-4
Icefields-Parkway-5
Icefields-Parkway-6
Icefields-Parkway-7
Icefields-Parkway-8
Icefields-Parkway-9
Icefields-Parkway-10
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.