Jeste li znali

ZAŠTO SU KUĆNI LJUBIMCI DOBRI ZA DJECU (S NAUČNOG STAJALIŠTA)

Ako ste odrasli sa kućnim ljubimcem vjerovatno smatrate da su vam životinje pravi prijatelji. U očima djeteta ljubimac je pravi član porodice, a naučna istraživanja pokazuju da se djeca koja imaju određenih poblema oslanjaju više na svoje ljubimce nego na braću i sestre. Novo istraživanje sa Cambridge-a upravo i govori o tome kako životinje mogu pomoći djeci da razviju socijalne vještine i samopouzdanje.

Rezultate istraživanja je zaključio Dr Matt Cassels koji je analizirao podatke iz 10-godišnje studije nazvane Toddlers Up Project koja je imala za cilj da prati socijalni i emocionalni razvoj djece u dobi od 2 do 12 godina. Casselsova studija se fokusirala na djecu s niskim kognitivnim sposobnostima i njihovim odnosom s porodicom, vršnjacima, učiteljima – i ljubimcima.

Casselsovo Istraživanje je pokazalo da kućni ljubimci imaju jako velike i neočekivane učinke na socijalne vještine djece. Nimalo iznenađujuće, djeca koja se suočavaju s teškim vremenima kao što su razvod roditelja ili generalno teški uslovi za život su gotovo uvijek bolešljiviji od svojih vršnjaka, a često i slabiji u školi. Ta ista djeca se također više oslanjaju na svoje ljubimce nego na vršnjake.

ljubimci1

U istraživanju je zaključeno da se djeca s kućnim ljubimcima, a posebno djevojke sa psima, povjeravaju svojim ljubimcima češće nego braći i sestrama.

“To je stvarno čudno”, kaže Cassels. “Oni vjerovatno osjećaju da im njihovi ljubimci ne sude, oni nemaju svoje probleme i tu su da samo slušaju njihove.”

Djeca koja su snažno vezana za svoje ljubimce su također bolja u društvenim situacijama, pomaganju drugima, suradnji, dijeljenju i interakciji. Povezivanje s kućnim ljubimcem je doprinijelo njihovoj sposobnosti da se povežu i s ljudima.

Casselsovo istraživanje sugeriše da se naše veze sa životinjama mogu promatrati kao i naši odnosi s drugim ljudima.

Prethodna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći djeci s autizmom da pokazuju bolje socijalne vještine, posebno ako su te životinje psi. Djeca koja redovno komuniciraju sa psima bolje komuniciraju s ljudima, te bolje reaguju na društvo oko sebe. Druge studije su zaključile da kućni ljubimci mogu poboljšati suosjećanje, samopouzdanje, i smanjiti stres kod djece.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.