Jeste li znali

Ko daje imena uraganima

Marija, Harvi, Irma, Hose… Ovih dana nama vrlo poznata imena uragana. A da li znate zašto se ove razorne oluje baš tako zovu i ko o tome odlučuje?

Imena uragana se ne biraju slučajno. Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svetske meteorološke organizacije, radi lakše komunikacije među stručnjacima.

Uragani se imenuju zbog jednostavnosti i lakše komunikacije između nadležnih službi, naročito kada postoji više aktivnih uragana u jednom trenutku. Imena se dodeljuju sa unapred utvrđene liste – naizmenično muška i ženska, a utvrđeno je po početnim slovima abecede. Uoliko se iscrpe sva imena sa liste za određenu godinu, koriste se imena sa slovima grčkog alfabeta – objašnjava Goran Mihajlović, načelnik Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Postoji šest lista imena uragana po abecednom redu, koje se ciklično ponavljaju, tako da će lista aktuelna ove godine ponovo biti aktuelna za šest godina.

Sa liste se izbacuju imena onih uragana koji su načinili veliku štetu, zbog pijeteta prema žrtvama – objašnjava Mihajlović.

Međutim, zanimljivo je da su uragani prvo imali isključivo ženska imena.

Imenovanje oluja i ciklona potiče iz 19. veka. Pedesetih godina je ustanovljena lista koja je sadržavala isključivo ženska imena. Krajem 70-ih pod uticajem polne ravnopravnosti u listu su uvrštena i muška i ženska imena – kaže Mihajlović.

Praksu davanja ženskih imena uraganima uveli su američki vojnici u borbama na Pacifiku, gde nastaje najviše uragana, tokom borbi u Drugom svetskom ratu. Njima su nedostajale devojke, pa su po njima krstili tropske oluje. Ne znamo putanje sledećih uragana, ali ono što je sigurno da uvek znamo imena sledećih uragana.

Izvor:nezavisne.com

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.