Jeste li znali

ZAŠTO IMAMO NOĆNE MORE?

S vremena na vrijeme, gotovo svi iskusimo užasne snove zbog kojih se probudimo znojni, prestravljeni, uplakani, a ponekad čak pokušavamo doći do daha jer su nas noćne more doslovno gušile. Padanje, utapanje, bježanje, zastrašujući predmeti, životinje, kao i ljudi sa užasnim ličnostima su jako česta pojava u snovima većine ljudi.

Ukoliko ste jedan/a od onih kojima se noćne more povremeno javljaju, nemate razloga za brigu, jer niste pod utjecajem neke fiziološke ili psihološke bolesti. Ipak, ukoliko vam se noćne more javljaju gotovo svaku noć, vrijeme je da se posavjetujete sa svojim ljekarom jer vam vaša podsvijet možda pokušava skrenuti pažnju na problem koji (možda) imate.

"Noćna Mora" by Henri Fuseli (1781)

“Noćna Mora” by Henri Fuseli (1781)

Šta su noćne more?

Noćne more, ili košmari, su realistični snovi koji nas zbog svog uznemirujućeg sadržaja često probude iz dubokog sna. To su neprijatni snovi koji izazivaju jake negativne emocije u mozgu, kao što su strah, horor, očaj, anksioznost i tuga.

Noćne more imaju tendenciju da se javljaju najčešće tokom REM faze spavanja, faze u kojoj najčesće sanjamo. Upravo zbog REM faze, koja ‘napreduje’ kroz noć, noćne more se najčešće javljaju u jutarnjim satima.

Psihoterapeut Jeffrey Sumber, koji je studirao globalnu mitologiju snova na Harvard Sveučilištu, kao i Jungovo tumačenje snova u Jung institutu u Zurichu, objašnjava:

“Noćne more sugeršu na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah. One također mogu biti način da se oslobodite tih strahova, ovisno o tome kako ćemo reagovati na san.

Ako imam užasnu noćnu moru, i pokušam je zaboraviti čim se probudim, velike su šanse da će se ona opet ponoviti. Noćne more uglavnom nastaju iz prošlih događaja, što znači da one nisu znakovi da će nam se nešto loše desiti u budućnosti.

Noćne more i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas natjerale da se suočimo sa strahom u njegovom korijenu, da bi se obračunali sa tjeskobom, ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo riješiti problem.

Kao što sam i rekao, noćne more su prirodna reakcija na strah i tjeskobu. Noćne more su poziv na akciju. Zapitajte se: ‘Čega se bojim’, ‘Šta ovaj san govori o meni u ovom trenutku’ ‘Šta mogu učiniti kako bi saznao/la više o strahu koji mi ova noćna mora otkriva?’”

Utapanje

Utapanje, jedna od najčešćih noćnih mora

Šta uzrokuje noćne more?

Noćne more su često spontane. No, one također mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su određeni poremećaji kojih vjerovatno nismo ni svijesni.

Postoji niz fizičkih, kao i psiholoških faktora koji pokreću noćne more. Najmoćniji od svih je stres, koji nam jednako šteti i fizički i psihički i kada smo budni i kada spavamo. Osjećaj neuspjeha, bježanje, kao i snovi u kojima ste zarobljeni često se tumače kao noćne more uzrokovane upravo stresom.

Spavanje u skučenim i tamnim mjestima može uzrokovati da sanjate da se utapate ili da se gušite. Ako ste doživjeli neko traumatično iskustvo na koje ste zaboravili u toku dana, ono bi se moglo javljati u vašim snovima dugo vremena.

Noćne more često nastaju i nakon kasnog obroka. Pošto se vaš metabolizam poveća, on poveća i aktivnosti u mozgu.

Ljekovi, kao što su antidepresivi, također su često povezani sa noćnim morama. Poznato je da i neki ljekovi za krvni tlak također povećavaju šansu da doživimo košmar. Čak se savjetuje da, ukoliko primjetite da imate više košmara nakon uzimanja nekog lijeka,  obavezno posjetite ljekara.

Još jedan od uzročnika noćnih mora je nedostatak sna, a tu su također i tjeskoba i depresija, kao i Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i koji obično uzrokuje hronične noćne more.

Neka istraživanja pokazuju da je i kofein jedan od uzročnika košmara, kao i alkohol. Ukoliko ne možete smanjiti unos kofeina, pobrinite se da ste posljednju šoljicu kafe popili najmanje 6 sati prije spavanja.

I na kraju, strašni filmovi i knjige su čest i očigledan uzročnik noćnih mora.

Napomena: Lucidnim snovima možete pretvoriti užasne noćne more u ugodne s

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.