Jeste li znaliZanimljivosti

HIPPOMANE MANCINELLA: NAJOTROVNIJE DRVO NA SVIJETU

Hippomane mancinella (Manchineel) je najotrovnije drvo na svijetu, a na mjestima gdje raste, poput Floride, te na Karibima i Bahamima, često je označeno znakovima koji upozoravaju ljude da mu uopšte ne prilaze.

Plod H. mancinelle nalikuje na male jabuke, a samo jedan zalogaj će vas odvesti do prve bolnice. Još u vrijeme Kolumba ovo otrovno voće je bilo poznato kao ‘Manzanita de la muerte’, odnosno, mala jabuka smrti. Ali one su vjerovatno i najbezopasniji dio drveta…

Hippomane-mancinella-1

Bijeli mutni sok koji stablo H. Mancinelle luči je izuzetno otrovan, kada dotakne ljudsku kožu može izazvati plikove, dermatitis, ili opekline. Česte žrtve ovog otorvnog soka su naivni putnici koji koriste drvo kao zaklon od kiše. Kapljice kiše sa sobom ‘pokupe’ malo soka, pa čak i one mogu izazvati opekline na tijelu.

Konačno, i sama kora drveta je jako otrovna. Kada se zapali, njezin dim uzrokuje privremeno, a ponekad čak i trajno sljepilo. Prema legendi, otrov stabla je ubio španjolskog osvajača Juan Ponce de Leona, kada su ga mještani pogodili strijelom namočenom u sok stabla, zbog čega je ovaj umro sporom i bolnom smrću.

Hippomane-mancinella-2
Hippomane-mancinella-3
Hippomane-mancinella-4
Hippomane-mancinella-5
Hippomane-mancinella-6

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.