Zanimljivosti

TAJNA CRKVE U RENNES LE CHATEAU.

Mjesto Rennes-Le-Chateau nalazi se u pokrajini Languedoc u jugozapadnoj Francuskoj, blizu granice sa Španjolskom. Uz ovo mjesto vezuju se mnoge misterije, u vezi Svetog grala, vitezova templara i Sionskog priorata. Ove su misterije zbunjivale istraživače tokom stotina godina. U novije vrijeme, Rennes-Le-Chateau postao je središtem teorija zavjera o tome kako je tamošnji svećenik Berenger Sauniere otkrio neko skriveno blago i neke tajne u vezi crkvene povijesti, koje su prijetile samim temeljima katoličkog kršćanstva.

Elementi ovih ideja bili su kasnije uključeni u novelu Umberta Eca «Foucaultovo njihalo» i besteler Dana Browna «Da Vincijev kod». Brown je veći dio ideja za svoju knjigu dobio od autora Leigha i Baigeanta i njihovog djela iz 1982. «Sveta krv, Sveti gral». Po ovim potonjim piscima, izgleda da zagonetka Rennes-Le-Chateau obuhvaća širok spektar tema – od raspada templarskog reda, preko pada katarskog reda, neobičnog manifesta rozenkrojcera, te drugih političkih spletki iz francuske povijesti. Čini se da je u to bila umiješana tajna organizacija Sionski priorat, kojoj je glavna svrha bila restauracija merovinške dinastije.

Priča započinje 1885. godine, kada je Berenger Sauniere bio imenovan svećenikom crkve sv. Magdalene u Rennes-Le-Chateau. Radilo se o trošnoj i zapuštenoj crkvi, na kraju seoske ulice. Saunier je potjecao iz siromašne obitelji, i kao svećenik nije imao neke velike prihode. Od male svote koju mu je ostavio njegov prethodnik, bio je odlučio obnoviti oltar. U šupljem stupu – podupiraču oltara pronašao je tri svitka od pergamenta sa tajanstvenim tekstovima. Nakon što je dobio dopuštenje od svog biskupa, Sauniere je rukopise odnio u Pariz, glavnom predstojniku samostana St. Sulpice. Ostao je nekoliko tjedana u Parizu, a nakon što se vratio, nastavio je s restauratorskim radovima.

Svećenik Sauniere je obnovu crkve sv. Magdalene dovršio 1896. godine, a njezin se tadašnji izgled zadržao sve do danas. Obnovljena crkva djelovala je vrlo neobično. Pod je bio načinjen u obliku šahovske ploče sa 64 polja, a pored glavnog ulaza bio je postavljen kip dijabolična izgleda, a predstavljao je demona Asmodeja. Nad njegovom glavom lebde četiri mala anđela s natpisom: «Par ce signe tu le vaincras» (Pod tim ćeš znakom pobijediti). Radi se o citatu iz vizije zbog koje se navodno car Konstantin obratio na kršćanstvo. Neobičan za crkvu je također natpis iznad ulaza na latinskom: «Terribilis est locus iste» (Strašno je ovo mjesto). Reljefi oslikani na zidovima crkve prikazuju postaje Križnog puta, međutim sadrže neke bizarne nedosljednosti (recimo na jednom se može primijetiti dijete umotano u škotski ogrtač – ne predstavlja li ovo vezu sa škotskim Rosslyn Chapel, gdje je bilo navodno pohranjeno templarsko blago).

Kada su radovi na crkvi bili gotovi, Sauniere je kupio zemlju između crkve i obližnjeg brda, a na njegovim obroncima sagradio je toranj koji je nazvao Tour Magdala. Do ovog tornja sagrađenog u stilu srednjevjekovnih utvrda vodilo je šetalište, pored kojeg je zasađen vrt i uređena kuća za goste. Sve je ove radove svećenik platio iz svojeg džepa. Kuću za goste namjestio je skupim antikvitetima, a gostima je nudio birana jela i vina. Sauniera su posjećivale neke poznate ličnosti iz tog doba, među kojima poznata operna pjevačica Emma Calve, te nadvojvoda Johann von Habsburg, bratić austrijskog cara. Do svoje smrti 1917. godine Sauniere je potrošio velik imetak, procjenjuje se, više od milion franaka.

Postavlja se pitanje, odakle siromašnom seoskom župniku toliki novac? Nije li on u stvari bio pronašao skriveno templarsko ili katarsko blago? Nije li Sauniere na neki način ucjenjivao Crkvu, sa nekom strašnom tajnom? Postoje indicije, koje ukazuju na to, jer je Saunierova ispovijed na samrtnoj postelji bila toliko šokantna, da mu je kolega svećenik odbio dati posljednju pomast i odriješenje od grijeha.

izvor:misterije whistler

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.