Zanimljivosti

Sijamski blizanci-porijeklo i značenje izraza

Uglavnom svi znamo za izraz i značenje izraza sijamski blizanci. Ukoliko niste sigurni šta znači izraz sijamski blizanci, saznaćete u nastavku, ali pre svega da li znate zašto se kaže sijamski blizanci? Odakle potiče poreklo ovog izraza i zašto sijamski blizanci nose baš taj naziv.

Sijamski blizanci – poreklo izraza

Izraz sijamski blizanci označava blisku, nerazdvojnu povezanost dve osobe, ili stvari, pojave i sl., katkad toliko tesno vezane da bi svaki raskid, kad su u pitanju živi stvorovi, značio smrt za svakog od njih. U tom značenju frazem sijamski blizanci proširio se i u običnom govoru, pa se u Matešićevom Frazeološkom rječniku navodi i ovaj primer iz dnevne štampe:Z

Prvi najpoznatiji sijamski blizanci

Reč je o dvojici nerazdvojnih voditelja u nekad veoma gledanoj emisiji: Mali noćni razgovori. Upravo s tim značenjem (bliska povezanost) sijamski blizanci žive danas u srpskom jeziku. A pravi sijamci, od kojih je taj izraz i potekao, odavno su umrli, pre više od stotinu godina. Zvali su se Čang i Eng. Rođeni su, kako se već iz samog izraza da zaključiti, u Sijamu (današnjem Tajlandu), koji je poznat još i po sijamskim mačkama, ali i po tome što se slikovito naziva: zemlja smeška. Zanimljivo je da blizance Čanga i Enga, koji su bili fizički spojeni, srasli jednim delom grudi, u njihovoj rodnoj zemlji nisu zvali sijamskim nego – kineskim blizancima, zato što su im roditelji bili doseljeni Kinezi.

Sijamski blizanci Čeng i Eng:

sijamski blizanci 0

Foto: CatherineMunro / wikimedia.org

Rođeni 11. maja 1811. godine, blizanci su detinjstvo proveli u maloj plovećoj kući u blizini Bangkoka, glavnog grada Sijama (Tajlanda). Otac im je bio siromašni ribar, pa su živeli u bedi sve dok ih 1829. nije otkrio trgovac i pomorac Abel Kofin i odveo u Sjedinjene Američke Države. Prikazivao ih je publici po gradovima s obe strane okeana (i u Americi i u Evropi) tako da su postali veoma popularni. Stekli su svetsku slavu, a uz to i dosta novaca, pa su se nastanili u Sjedinjenim Državama, u Severnoj Karolini, i primili američko državljanstvo. Prvo su se bavili trgovinom, a onda su kupili farmu i živeli na svojih 110 jutara, gajeći stoku i obrađujući zemlju. Za divno čudo, bili su i sretno oženjeni – dvema Amerikankama, sestrama Adelaid i Sali, s kojima su izrodili više od dvadesetoro dece (Čang i Adelaid imali su sedam kćeri i tri sina, a Eng i Sali čak sedam sinova i pet kćeri). Sva deca su im inače bila normalna i zdrava, osim jednog Čangovog sina i ćerke koji su ostali gluvonemi. Zajedno rođeni, ne rastajući se nijednog trenutka, Čang i Eng su zajedno i umrli, istoga dana i gotovo u isti čas: 17. januara 1874. Preminuli su u 63. godini.

O slavnim blizancima dosad se pisalo dosta u celom svetu. O njihovom životu napisan je i jedan roman. Objavljen pod naslovom Dvoje, taj je roman sedamdesetih godina dvadesetog veka pobudio veliko interesovanje čitalačke publike širom Amerike. Autori pomenutog dela, Irvin Valas i njegova ćerka Emi, izneli su mnogo zanimljivih detalja iz Čangovog i Engovog života. Uza sve bogatstvo, njihov život bio je težak i nesnošljiv, pa je često dolazilo i do dramatičnih sukoba. Čang je, recimo, pio i pušio, a Eng nikako nije podnosio alkohol i duvan. Zbog toga su se tukli, pa čak povlačili i po sudovima. Ali njihova nevolja imala je ponekad i svoje prednosti. Jednom ih je spasla teške novčane globe i zatvora. Desilo se da je, prilikom boravka u Filadelfiji, Čang udario jednog gledaoca, pa je trebalo da bude kažnjen. Sudija se našao u nedoumici: Ako kazni Čanga, ispaštaće i Eng, ni kriv ni dužan. To je shvatila i oštećena strana, pa je povukla tužbu, pa se tako sve srećno završilo.

Za Čanga i Enga po njihovom imenu, a pogotovo po američkom prezimenu Bunkes, danas retko ko zna. Ali oni su u celom svetu postali i ostali poznati kao sijamski blizanci. Taj izraz ušao je i u medicinsku terminologiju pa se svi slučajevi tzv. sraštenih blizanaca kod nas i u svetu upravo tako nazivaju.

Autor: Milan Šipka

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.