Zanimljivosti

PROLAZ DIVOVA, GEOLOŠKI DRAGULJ IRSKE

Poznat po hiljadama heksagonalnih stupova koji se uzdižu okomito poput stepenica, Giant’s Causeway (Prolaz divova) je geološko čudo koje na prvi pogled izgleda kao nešto što bi mogao napraviti čovjek. Zapravo, neobične formiracije su nastale prirodnim procesom tokom paleogena (prije 65-23 miliona godina), kada je Sjeverna Irska bila pod utjecajem snažnih vulkanskih aktivnosti.

Tokom tog razdoblja, rastaljeni bazalt je dolazio u kontakt sa krečnjakom (vapnenac), stvarajući velike površine bazena lave. Kada se lava brzo ohladila, ovi bazeni su ispucali i stvorili više od 40.000 šesterokutnih stupova različitih visina koji izgledaju kao divovske stepenice, od kojih je najviši visok gotovo 12 metara.

Prolaz-divova-1

Kao i većina prirodnih čuda, i oko ovog kruže brojne priče i legende. Prema jednoj legendi, irski div po imenu Fionn mac Cumhaill je izgradio Giant’s Causeway kako bi mogao lakše skočiti u Škotsku i poraziti svog suparnika, Benandonnera. No prije nego je stigao do Škotske, div je zaspao, a Benandonner je iskoristio ovu priliku i prešao u Irsku. Da bi zaštitila svog usnulog muža, Fionnova supruga ga je zamotala u platno i kamuflirala kao svoje dijete. Kada je Benandonner stigao do Sjeverne Irske i vidio ogromno dijete – pomislio je koliki bi tek njegov otac mogao biti… Prestrašen samom idejom pobjegao je nazad u Škotsku, a Giant’s Causeway je ostao do današnjeg dana.

Prolaz divova je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi 1986. godine kao “jedinstven primjer brzog hlađenja bazaltne lave prodirući kroz vapnenački plato, pri tome popucavši vertikalno u obliku spojenih stupova.”

Prolaz-divova-2
Prolaz-divova-3
Prolaz-divova-4
Prolaz-divova-5
Prolaz-divova-6
Prolaz-divova-7
Prolaz-divova-8
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.