Zanimljivosti

NEVJEROVATNA PODVODNA ŠUMA JEZERA KAINDI, KAZAHSTAN

Kaindi je idilično planinsko jezero koje se nalazi u kazahstanskom dijelu Tian Shan planine, u blizini najvećeg grada u zemlji, Almaty. Jezero je nastalo nakon potresa 1911. godine koji je izazvao veliki veliki odron, i pri tome stvorio prirodnu branu. Kiša je zatim ispunila dolinu i stvorila prekrasno tirkizno jezero.

Jezero je poznato po svojoj ljepoti, ali najviše po podvodnoj šumi. Iznad vode, potopljeno drveće izgleda kao jarboli izgubljenih brodova, a ispod površine, na njima su još uijek ostale grane koje istovremeno stvaraju očaravajući ali i pomalo jeziv prizor.

Kaindi-jezero-1

Voda u jezeru je uvijek hladna, zbog čega su grane ostale na stablima čak 100 godina nakon potopa. Bistra planinska voda također ima i odličnu vidljivost, zbog čega je jezero popularno za lokalne ronioce i ribare.

Uprkost dobroj vidljivosti i spektakularnom prizoru, jezero svake godine posjeti poprilično mali broj turista,  uglavnom zato što je zasjenjeno poznatijim Bolshoe Almatinskoe i Kolsay jezerima koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Kaindi-jezero-2
Kaindi-jezero-3
Kaindi-jezero-4
Kaindi-jezero-5
Kaindi-jezero-6
Kaindi-jezero-7
Kaindi-jezero-8
Kaindi-jezero-9

izvor:http://pixelizam.com

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.