Jeste li znaliZanimljivosti

Historijski tajni kodovi koji do sad nisu probijeni.

Misteriozne istorijske šifre – predstavljamo vam deset tajnih kodova koji nikada nisu razbijeni u dosadašnjoj istoriji. Mnogi spisi, prepiske i zapisi nisu nikada dekodirani jer niko nikada nije uspeo da razbije njihov šifrovan jezik. Mnogi spisi, prepiske i zapisi nisu nikada dekodirani jer niko nikada nije uspeo da razbije njihov šifrovan jezik. Predstavljamo vam 10 najmisterioznijih kodova u istoriji čovečanstva.

10. Kineski kod na zlatnim polugama

1933. poluge su deponovane u američku banku. Prikazuju kineska slova, slike i čudne simbole koji izgledaju nepovezano.

9. Kriptos

Ispred sedišta CIA u Virdžiniji nalazi se skulptura Džima Sanborna napravljena 1990. godine. Ironija je u tome što deo koda na njoj ne mogu da razbiju kriptografi koji rade u CIA.

8. Dorabela

Ser Edvard Elgar, slavni engleski kompozitor (1857-1934) 1897. godine je poslao kratko šifrirovano pismo prijateljici Dori Peni. Iako je verovatno reč o banalnoj poruci, niko dosad nije uspo da je dešifruje.

7. Statut Rohonča

U 19. veku Rohonč je bio gradić na zapadu Ugarske, dok je danas u Austriji. Statut grada napisan je na mešavini jezika, pisan sa desna na levo, a u njemu se čak nalaze i rune. Zna se da u statutu postoji 42 slova i 200 simbola. Neki smatraju da je reč o prevari.

6. Beleške Rikija Mekkormika

Kriminalac koji je živeo sa majkom jedva je znao da napiše svoje ime. Kada je otkriveno njegovo mrtvo telo, u džepu su bile beleške zapisane kompleksnim kodom. Beleške su pisala dva različita čoveka pa se veruje da je Mekkormik bio samo poštar.

5. Pamflet Beale

Objavljen je 1885., a autor pamfleta je Tomas Džeferson Beale. Sastoji se od tri šifrovana teksta. Drugi od njih je dešifrovan i govori o zakopanom blagu. Ali, ostatak teksta govori o njegovoj tačnoj lokaciji, a on nije dešifrovan. Procenjuje se da bi takvo blago moglo biti vredno oko 63 miliona dolara.

4. D’Agapejefova šifra

Pojavila se 1939. u prvom izdanju Kodova i šifri, knjige o kriptografiji. Niko dosad nije uspeo da ga dešifruje.

3. Disk sa Faistosa

Arheolog Luiđi Pernier vodio je misiju u grčkom Faistosu. U ruševinama drevne palate pronašao je neobičan artefakt – glineni disk, čija se starost procenjuje na 1950. do 1400. godinu pre Hrista. Na njemu su ucrtana 242 simbola čije značenje nije poznato.

2. Šugborou

1982. godine Šugborou Hol, velika vila u Engleskoj, postala je poznata po kipu pastira u uglu parka. Na kipu je pismo u šifri koju niko nije uspeo da razbije. Neki smatraju da je rešenje u slici iznad koda, na kojoj dvojica pastira pokazuju uzdignuti palac. Drugi idu toliko daleko da veruju da kod skriva lokaciju Svetog grala.

1. Vojničev priručnik

Nazvan je prema britanskom antikvaru Vilfridu Vojniču koji ga je posedovao od 1912. do smrti. Priručnik je malena knjiga iz, verovatno, ranog 15. veka. Napisana je na 240 stranica čudnim jezikom koji niko nije uspeo da dekodira. Sadrži razne ilustracije koje mogu da se podele u četiri kategorije – botaničke, farmakološke, astrološke (koji sadrže astronomske prikaze nepoznate u tom razdoblju) i biološke, koji prikazuju crteže ljudi uhvaćenih u neobične strukture napravljene od cevi.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.