Jeste li znali

Naučnici napravili tkaninu koja „zna“ kada je vrijeme za hlađenje

Slojevito oblačenje je tu kako bismo bili sigurni da nam ni u jednom dijelu dana neće biti hladno, te vruće, ali moderne tehnologije obećavaju da će takva praksa u oblačenju uskoro postati prošlost.

Naime, stručnjaci sa Univerziteta u Marylandu kreirali su jedinstvenu tkaninu koja mijenja svoje osobine u odnosu na temperaturu tijela korisnika. Novi proizvod, koji je opisan u tekstu objavljenom u magazinu Science, upravlja emitovanjem toplote, a tkanina se sastoji od dvije vrste materijala od kojih ni jedna ne potiče iz prirode – Cellulose triacetate i ugljenične nanocevi.

Prvi tip materijala tako upija vlagu, dok je drugi odbija, što materijalu daje jedinstvene osobine. Tako ukoliko tijelo počne da se znoji materijal koji upija vlagu mijenja oblik, što je signal da je vrijeme za hlađenje. Kada se tijelo osuši, te se materijal vrati u prvobitno stanje, ponovo se počinje sa emitovanjem toplote.

Kreatori ističu da ljudsko tijelo brzo gubi toplotu, i da je do sada jedini način da se ona sačuva bio dodatni sloj odjeće, što bi novi materijal zauvijek mogao da promijeni, iako će proći još neko vrijeme dok se ne nađe na tržištu, te korisnicima donese način za regulisanje toplote, a bez upravljanja suvišnom odjećom.

izvor:https://www.nezavisne.com/

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.