Svet

Mutirani vukovi iz Černobila.

Michael Byrne sa Sveučilišta u Missouriju kaže da niti jedan vuk iz Černobila nije radioaktivan, ali kako ne može sa sigurnošću tvrditi da ne nose mutirane gene

Vukovi koji su živjeli na mjestu najveće svjetske ekološke katastrofe – Černobila, sada žive po cijeloj Europi, a znanstvenici strahuju da ‘šire’ mutirane gene.

Vukovi su iz Černobila počeli odlaziti još 2016. godine, kada ih je po posljednjoj evidenciji bilo oko 300.

Nova studija koja je objavljena u Europskom časopisu za istraživanje divljih životinja pokazala je da 30 kilometara oko Černobila divljina ostala očuvana, jer nije bilo ljudskog faktora koji bi je ometao. 

Sivi vukovi su se od tada razvijali, a znanstvenici su pratili obrasce njihovog ponašanja pomoću odašiljača.

– Sada smo prvo put uspjeli locirati i pratiti mladog vuka koji je izašao iz ove zone, rekao je ekolog i vođa istraživanja Michael Byrne koji je dodao da se populacija vukova od tada povećala čak sedam puta.

Za samo tri tjedna, taj mladi vuk je prešao 300 kilometara. Byrne kaže da niti jedan vuk iz Černobila nije radioaktivan, ali kako ne može sa sigurnošću tvrditi da ne nose mutirane gene.

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima 26. travnja 1986. kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, došlo je do eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u Černobilskoj nuklearnoj elektrani.

Posljedica eksplozije nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi, no i danas nakon nekoliko desetljeća, ta radioaktivna prašina nije u potpunosti nestala.

izvor:24sata

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.