Svet

Vlada Holandije želi novčano nagraditi građane koji na posao idu biciklom

U Holandiji, koja ima 17 miliona stanovnika, trenutno ima 22 miliona bicikala. No, vlada ove države želi više biciklista na cestama pa će plaćati svojim građanima da koriste ovo prijevozno sredstvo.

Vlada Holandije nedavno je saopćila da će investirati 345 miliona eura u biciklističku infrastrukturu kako bi u naredne tri godine na cestama imali 200.000 građana više.

Ministarstvo infrastrukture i upravljanja vodnim resursima saopćilo je da će petnaest ruta biti uređeno u „ceste koje služe za bicikle“. Osim toga, napravit će 25.000 mjesta za parkiranje bicikala.

„Moja želja je omogućiti ljudima da lako dođu na posao ili u školu te da lakše posjete porodicu i prijatelje“, rekla je Stientje van Veldhoven koja predvodi ovaj projekt.

Ističe da više od 50 posto građana Holandije živi na udaljenosti manjoj od 15 kilometara od posla, a da više od polovine građana koji žive na udaljenosti od 7,5 kilometara od posla svakodnevno na posao ide autom. S obzirom na to da je tu distancu lako riješiti, Holandija je odlučila novčano nagrađivati svoje građane koji na posao idu biciklom.

„Holandija je jedna od rijetkih zemalja koja ozbiljno shvata prednosti biciklizma kao vida prijevoza“, rekla je Meredith Glaser s Univerziteta u Amsterdamu.

izvor:KLIX

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.