Zanimljivosti

MOHENJO-DARO: DREVNI GRAD JEDNE OD NAJSTARIJIH CIVILIZACIJA NA SVIJETU, PAKISTAN

Mohenjo-Daro (Mohendžo Daro) je drevni grad na donjem toku Inda u današnjem Pakistanu, koji je u razdoblju od 2600. do 1800. pne. bio dio indske kulture. O ovoj drevnoj civilizaciji se znalo jako malo sve do 1920-tih godina, kada su arheolozi iskopali nekoliko njihovih gradova. Jedan od njih je bio i Mohendžo Daro, danas najveći očuvani grad iz brončanog doba.

Grad je nekada zauzimao površinu od 300 hektara s maksimalnom populacijom od oko 40.000 stanovnika. Mohendžo Daro, što znači “Brežuljak mrtvih”, je bio jedan od najvećih i najmodernijih gradova u svijetu tokom svog vremena. Njegove su građevine bile izgrađene od pečene cigle, a grad je imao složen sistem upravljanja vodom, zajedno sa sofisticiranim sistemima pokrivene kanalizacije i kupatila u gotovo svakom domu.

Mohenjo-Daro-1

Za razliku od drugih gradova iz tog perioda, Mohendžo Daro nije imao velike građevine koje bi mogle služiti kao centri moći. njegove najveće građevine su bile javna kupatila (uključujući i ono koje je imalo podzemnu peć za zagrijavanje vode), montažne hale, tržnice, drevne stambene zgrade i kanalizacije – sve stvari koje ukazuju na urednu, čistu i skromnu civilizaciju.

Izgrađen oko 2500. godina prije nove ere, Mohendžo Daro, kao i ostatak civilizacija doline Inda, je doživio svoj pad iz nepoznatih razloga do 1900. godine prije nove ere, a naknadno je u potpunosti napušten vjerojatno zbog isušivanja velike rijeke Saraswati.

Mohenjo-Daro-2
Mohenjo-Daro-3
Mohenjo-Daro-4
Mohenjo-Daro-5
Mohenjo-Daro-6
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.