Site icon BalkaPress.com

MOHENJO-DARO: DREVNI GRAD JEDNE OD NAJSTARIJIH CIVILIZACIJA NA SVIJETU, PAKISTAN

Mohenjo-Daro (Mohendžo Daro) je drevni grad na donjem toku Inda u današnjem Pakistanu, koji je u razdoblju od 2600. do 1800. pne. bio dio indske kulture. O ovoj drevnoj civilizaciji se znalo jako malo sve do 1920-tih godina, kada su arheolozi iskopali nekoliko njihovih gradova. Jedan od njih je bio i Mohendžo Daro, danas najveći očuvani grad iz brončanog doba.

Grad je nekada zauzimao površinu od 300 hektara s maksimalnom populacijom od oko 40.000 stanovnika. Mohendžo Daro, što znači “Brežuljak mrtvih”, je bio jedan od najvećih i najmodernijih gradova u svijetu tokom svog vremena. Njegove su građevine bile izgrađene od pečene cigle, a grad je imao složen sistem upravljanja vodom, zajedno sa sofisticiranim sistemima pokrivene kanalizacije i kupatila u gotovo svakom domu.

Za razliku od drugih gradova iz tog perioda, Mohendžo Daro nije imao velike građevine koje bi mogle služiti kao centri moći. njegove najveće građevine su bile javna kupatila (uključujući i ono koje je imalo podzemnu peć za zagrijavanje vode), montažne hale, tržnice, drevne stambene zgrade i kanalizacije – sve stvari koje ukazuju na urednu, čistu i skromnu civilizaciju.

Izgrađen oko 2500. godina prije nove ere, Mohendžo Daro, kao i ostatak civilizacija doline Inda, je doživio svoj pad iz nepoznatih razloga do 1900. godine prije nove ere, a naknadno je u potpunosti napušten vjerojatno zbog isušivanja velike rijeke Saraswati.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version