Jeste li znali

Megapolisi koji su donedavno bili gotovo pustinja


Od pustoši do centara sveta – megapolisi koji su donedavno bili pustinja. Teško je i zamisliti da je pre nekoliko decenija Dubai još izgledao kao pustinja. Do 1990-ih još su se gradile normalne građevine, a onda je krenuo bum luksuza…
Neboderi koji svojim vrhovima paraju nebo, luksuz, takmičenje u što neobičnijem dizajnu i što većoj visini građevina… Kada pomislimo na ove gradove, to su uglavnom asocijacije. Ali, nisu oduvek izgledali tako. Do pre nekoliko decenija na ovim područjima bila je pustinja, negde bokvalna, a negde po pitanju broja stanovnika i izgleda.

1. Tokio, Japan

Kao i mnogi drugi japanski gradovi, Tokio je bio gotovo potpuno uništen tokom II. Svetskog rata. Ali uskoro nakon toga, njegova ekonomija krenula je uzlaznom putanjom, a tako i gradnja. Danas je jedan od najvećih svetskih gradova.

2. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Teško je i zamisliti da je pre nekoliko decenija Dubai još izgledao kao pustinja. Do 1990-ih još su se gradile normalne građevine, a onda je krenuo bum luksuza. Dubai je danas poznat po svom neobičnom i raskošnom dizajnu građevina, tako da je tu poluostrvo u obliku palme, neboderi Burj Al Arab i Burj Khalifa…

3. Singapur

Azijski tigar jedna je od najrazvijenijih država sveta, a njegovo bogatstvo se temelji na lučkim delatnostima i trgovini. Kao i Dubai, razvio se gotovo iz ničega, a sada luksuzni neboderi krase njegovo nebo.

4. Cape Town, Južnoafrička republika

Komplikovana priča južnoafričkog grada, čiji je napretak ometao apartheid, počela je nakon raspada tog sistema. Nakon toga je procvetao, kako u pogledu izgleda, tako i u pogledu turizma.

5. Beihai, Kina

Donedavno ovo je bilo mestašce o kojem se nije imalo šta reći, a u njemu šta za videti. Sada ima više od milion stanovnika, a njegova priroda naočigled se menja.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.