Jeste li znali

Angkor Wat – dragulj usred džungle.

Hram u Kambodži najveći je hramski kompleks na svijetu. Napravljen je tako da predstavlja planinu Meru, koja je dom deva u hinduističkoj mitologiji te je ujedno i najbolje očuvani hram na području Angkora.

Angkor je regija u Kambodži te velegrad koji je služio kao prijestolnica Khmerskog Carstva. Kao jedna od najvažnijih i najznamenitijih arheoloških lokacija u jugoistočnoj Aziji, Angkor se proteže na više od 400 kvadratnih kilometara šumovitog područja. Arheološki park unutar Angkora sadržava prekrasne ostatke nekolicine glavnih gradova Khmerskog Carstva, nastalih u razdoblju od 9. do 15. stoljeća, uključujući poznati hram Angkor Wat, a u Angkor Thomu i hram Bayon s njihovim mnogobrojnim skulpturama i ukrasima. UNESCO svojim programom štiti ove simboličke lokacije i njihovo okruženje. Grad Angkor sadržavao je više kamena nego sve egipatske piramide zajedno, a prostirao se na površini većoj od današnjeg Pariza. Osim obilja kamenih blokova i struktura, Angkor se može pohvaliti golemom količinom umjetnih kanala, nasipa i rezervoara od kojih je najveći zapadni Baray dug osam, a širok 2,4 kilometra. Mnogi smatraju da je propast ovoga naprednoga sustava navodnjavanja ono što je dovelo do propasti carstva. Niz prirodnih nepogoda poput monsuna kao i kolaps navodnjavanja zbog deforestacije te česte poplave omogućile su gradu Phnom Penhu da preuzme primat u regiji.

Khmersko Carstvo

Khmersko je carstvo bilo najveće hinduističko-budističko carstvo u jugoistočnoj Aziji, a nalazilo se u današnjoj Kambodži. Proizašlo je iz dvaju starijih kraljevstava koja su se nalazila na tom području. Prvo i najstarije, Kraljevstvo Funan, svoje je središte imalo na delti rijeke Mekong te je postojalo od prvoga do šestoga stoljeća, a bilo je pod jakim utjecajem indijske kulture. U trećem stoljeću kraljevstvo doseže svoj najveći opseg te postaje kineska vazalna država. Pad države nastupa u 6. stoljeću jačanjem susjednog kraljevstva. Radilo se o Kraljevstvu Chenla koje je preuzelo tradiciju prethodnog kraljevstva te je postojalo do ranog osmog stoljeća. Chenla nije bilo kraljevstvo u pravome smislu riječi, već ponajprije savez relativno nezavisnih kneževina. Početkom osmoga stoljeća dolazi do postupnog slabljenja savezništava među kneževinama te države, čime se otvara put za novoga vladara koji će ujediniti ovo područje. Jayavarman II. preuzima na sebe tu obvezu krajem osmoga stoljeća, a već 802. godine proglašava se kraljem kraljeva, ujedinjuje Khmere pod svojom vlašću te osniva prvi glavni grad na području Angkora. Time je utemeljeno Khmersko Carstvo koje se prostiralo na dijelovima današnjeg južnog Laosa, sjeveroistočnog Tajlanda i Vijetnama koji su tada bili u vazalnome odnosu. Tijekom svojega nastajanja, to je carstvo imalo intenzivne kulturalne, političke i trgovačke odnose s Carstvom Java koje se nalazilo nedaleko od njihove južne granice. Ne postoje pisani izvori Khmerskog Carstva o vlastitoj povijesti te se znanje o njihovoj civilizaciji većinom temelji na zapisima u kamenu na arheološkim nalazištima koji su rezbareni na mnogim jezicima, između ostaloga na sanskrtu, japanskom i arapskom jeziku. Također, mnogo se toga saznalo iz izvještaja kineskih diplomata i trgovaca. Reljefi na zidovima hramova otkrivaju vojne marševe, život u palači i svakodnevni život lokalnog stanovništva. Najveća znamenitost koju je Khmersko Carstvo ostavilo za sobom jest Angkor. To je bilo glavno područje tijekom njihova vrhunca, a na njemu je obitavalo više od milijun ljudi. Khmerski kraljevi izgradili su mnoge vodovode i velike hramove, a njihova je ekonomska, vojna i kulturna prevlast također prostirala na okolna područja. Stanovništvo Carstva uglavnom se bavilo agrikulturom te se oslanjalo na uzgoj riže. Odličan sustav navodnjavanja sastojao se od mreže kanala i rezervoara vode, što je značilo da su velike zajednice ljudi mogle živjeti oko khmerskih gradova. Glavna religija bio je hinduizam nakon kojega je po brojnosti slijedio budizam.

Angkor Wat

Angkor Wat je hramski kompleks u središtu kambodžanske regije Angkor koji je nastao u vrijeme Khmerskog Carstva za vladavine kralja Suryavarmana II. (1113. – 1145.). U to je vrijeme bilo uobičajeno imati državni hram u središtu grada. Međutim, kad je Suryavarman preuzeo vlast, postojeći je hram bio posvećen Shivi, dok je Suryavarman štovao Vishnu te je u njegovu čast htio izgraditi hram južno od postojećega glavnoga grada. Taj novi hram dobio je ime Angkor Wat, što je u prijevodu značilo „grad koji je hram“.

Struktura i značenje

Angkor Wat sastoji se od 6 do 10 milijuna kamenih blokova, a svaki teži više od 1,5 tone. Pretpostavlja se da su za izgradnju korišteni slonovi, kokosova užad, koloturi i skele od bambusa. Većina kamenih blokova ima male rupe promjera 2,5 centimetra i duboke 3 cm. Pretpostavlja se da su u njih umetani klinovi pomoću kojih su se blokovi postavljali na njihovo mjesto. Hram je izgrađen na temelju religijskih i političkih ideja iz Indije, a prilagođen je lokalnim prilikama. Suryavarman II. izgradio ga je kao veliki zemaljski hram u kojem će ostaviti svoje posmrtne ostatke koji će potvrditi njegovu besmrtnu i vječnu povezanost s Višnom. Tu se prepoznaju dvije osnovne odlike arhitekture khmerskih hramova: hram-planina i galerija. Izgrađen na povišenoj zemlji i okružen umjetnim opkopom ispunjenim vodom, hram Angkor Wat izgrađen je simetrično poredanim platformama koje se uspinju do središnjeg tornja visokog 65 metara. Prilazi se kamenim prijelazom preko rijeke na kojemu se nalaze kamene figure. Tornjevi predstavljaju duhovni svijet i planinski dom bogova. Galerije predstavljaju planinske lance, a opkop koji je širok čak 190 metara simbolizira prvotno more. Strukture u hramu izrađene su od kamena s detaljnim bareljefima uklesanima u zidove.

Ukrasi i dekoracija

Angkor Wat poznat je po svojim kamenim skulpturama koje mogu biti viđene na gotovo svim površinama, stupovima, gornjim gredama i krovovima. Postoje doslovno kilometri bareljefova na frizovima koji ilustriraju scene iz indijske mitologije i širok raspon ljudskih i životinjskih likova, kao i apstraktne motive poput cvijeta lotusa i vijenaca. Također, ima mnoštvo hinduističkih bogova, grifona, jednoroga, lavova, zmija, zmajeva, djevojaka koje plešu i ratnika. Khmerski kipari obraćali su posebnu pozornost na odjeću, nakit i držanje ljudskih i božanskih likova. Osim reljefa, Angkor Wat sadržava i mnoštvo kipova Bude.
Galerija bareljefa
Prva razina Angkor Wata ocrtana je s više od 1200 kvadratnih metara bareljefa u kamenu. Pokriva cijeli unutarnji dio zida sa sve četiri strane galerije i proteže se dva metra u visinu, od vrha do dna. Detalji i kvaliteta izvedbe imaju neprikosnoven status u svijetu. Stupovi uz vanjski dio galerije stvaraju veoma specifičnu igru svjetla i sjene na reljefima. Ovi su bareljefi podijeljeni na osam sekcija, po dvije na svakom zidu galerije te svaka od njih ocrtava određenu tematiku koja se crpi iz dvaju glavnih izvora – indijskih epova iz svetih knjiga te ratovanja iz njihova razdoblja.
Zapadna galerija prikazuje borbu Kurukshetre. Ova je borba glavna tema hinduističkog epa Mahabharata i prisjeća se velikih bitaka u indijskoj provinciji Kurukshetra. Reljef počinje prikazom pješadije koja maršira u bitku praćena bubnjarima, dok je na bojnom polju prikazano kako se mnogi ratnici bore prsa o prsa.
Južna (tzv. povijesna) galerija prikazuje trijumf Khmera nad njihovim neprijateljima. Glavna ličnost koja se prikazuje je kralj Suryavarman II. koji je izgradio Angkor Wat. On je prikazan kako stoji na slonu sa stožastom kapom i mačem preko ramena dok 15 sluga stoji oko njega. Tri reda opisuju posljednji sud čovječanstvu koji drži Yama, dok dva opisuju raj i pakao. Tu je i prikaz 37 neba i 32 pakla iz hinduističke mitologije.
Istočna galerija sadržava najpoznatijiu skupinu bareljefa koja se zove „Bućkanje oceana mlijeka“ (eng. Churning of the Ocean of Milk) i potječe iz indijskog epa Bagavata-Pourana. Osim toga, na galeriji je također zanimljiva inskripcija iz ranog 18. stoljeća kad je Angkor Wat već bio budistički samostan. Priča o provincijskom upravitelju koji je izgradio malu grobnicu u koju je položio posmrtne ostatke svoje žene i djece.
Sjeverna galerija ocrtava pobjedu Krišne nad Banom, kraljem demona. To je prikazano kao procesija dvadeset i jednog boga s brahmanskoga panteona kako se kreću u procesiji, jašući na svojim životinjama. Na početku galerije Višna sjedi na ramenima Grude.

Angkor Wat danas

Osim svoje iznimne kulturološke i arhitektonske vrijednosti, Angkor Wat poseban je i po tome što se njegova ljepota i izgled mijenjaju ovisno o dobu dana i osvjetljenju, pogotovo ako se stoji ispred kraljevskoga bazena odakle je lako uhvatiti odraz glavnih tornjeva. Iako u Kambodži ima više stotina sačuvanih hramova, Angkor Wat je najpoznatiji, što dokazuje i činjenica da je prikazan na državnoj zastavi Kambodže. Hram je vrlo kvalitetno očuvan, a razlog tomu je što se budistički samostan uselio u kompleks u 13. stoljeću, kada je Jayavarman VII. proglasio budizam državnom vjerom. Tijekom1990-ih postao je veoma posjećeno turističko odredište, pogotovo nakon što je 1992. dospio na UNESCO-ovu listu ugrožene svjetske baštine te ga svake godine posjeti više milijuna turista.

Zanimljivosti

  • preko 50% turista koji posjete Kambodžu isključivo radi Angkor Wata
  • jedina druga državna zastava koja ima nacionalni spomenik na zastavi je Afganistan
  • Angkor Wat okrenut je prema zapadu, što je neobično jer je taj smjer obično vezan uz smrt u hinduističkoj kulturi
  • Jacqueline Kennedy je riskirala posjet Angkor Watu tijekom vijetnamskog rata kako bi ispunila svoj životni san da posjeti hram
    Angkor Wat u prijevodu znači grad hramova ili gradski hram
  • kamen korišten u izgradnji koji teže preko 5 milijuna tona morao je biti donesen sa kamenoloma koji je u daljen više od 25 milja
  • privatna kompanija Sokimex (osnovana od vijetnamsko-kambodžanskog poduzetnika) unajmila je Angkor Wat od 1990., te vodi lokalni turizam
  • većina novaca za obnovu Angkor Wata dolazi od strane pomoći. Samo nekih 28% od prodaje karata je uloženo u hram
  • hram u Angkoru Ta Prgohm korišten je za potrebe snimanja filma Tomb Raider

IZVOR:POVJEST.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.