Svet

Megapolis gdje ce zivjeti 130 miliona ljudi

Kinezi će napraviti megalopolis u kome će živeti 130 miliona stanovnika i saobraćajno ga povezati tako da se sa kraja na kraj tog ogromnog grada može doći za jedan čas.

U sastav tog megalopolisa ušli bi gradovi Peking, Tianjin i delovi provincije Habei, kao i novi grad koji će uskoro početi da se gradi.

Reč je o novom gradu u specijalnoj ekonomskoj zoni nazvanoj: Novo područje Xiongan, koji bi trebalo da zauzima površinu tri puta veću od najvećeg grada u SAD, Njujorka.

Službene vladine agencije saopštavaju da će novi grad smanjiti pritisak na automobile preopterećenom Pekingu, u kojem živi 22 miliona stanovnika.

Nakon najave izgradnje novog grada, cene nekretnina doslovno su se udvostručile u jednom danu, prenose lokalni mediji i svetske agencije.

Interes za nekretnine bio je toliki da je kineska Vlada proglasila privremenu zabranu kupovine, iako to nije sprečilo ilegalne trgovce da i dalje mešetare.

Vlada je već odobrila 36 milijardi dolara za gradnju 1 100 kilometara novih željezničkih linija u tri godine, koje bi trebalo da čine osnovu transportnog sistema novog megalopolisa koji je nazvan Jing Jin Ji, a u koji će ući i Hingan kada bude napravljen.

Dugoročno je planirana izgradnja 24 gradske linije (do 2050. godine), a njih osam do 2020. godine. Cilj je da se sa bilo kojeg kraja budućeg grada na drugi kraj može doći u roku od sat vremena.

Izvor:srpskacafe.com

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.