Zanimljivosti

Mačka i simbolika

U drevnom Egiptu mačke su smatrane svetim životinjama i dovođena je u vezu sa egipatskom boginjom Bastet, koja je bila zaštitnik domaćinstava, boginja utehe i lečenja. U njenu su čast, često mumificirali mačke, zajedno sa miševima kako bi se imale čime hraniti.

U starom Rimu je mačka bila posvećena boginji Dijani, boginji meseca i lova. Takođe su je smatrali čuvarem domaćinstava.

Nordijske legende mačku pirkazuju kako vuče kočije njihove boginje plodnosti, Feje. Stoga se smatralo da mačke donose blagoslov novorođenčadi i da nagoveštavaju prinovu u porodici.

U keltskim legendama mačka predstavlja čuvara podzemnog sveta. Stoička, tiha i misteriozna, savršeno se uklapa u tu ideju. Međutim, crne mačke su smatane zlim i bile su žrtvovane.

Legende o mačkama

Zapadna tradicija povezuje crne mačke sa veštičarenjem. To je zbog toga što se crna boja povezuje sa potencijalnim opasnostima noći, a mačka se povezuje sa transformacijama, baš kao što noć menja naše shvatanje stvarnosti.

Smatralo se i da će crna mačka doneti nesreću onom kome je prešla put. Međutim, ukoliko je crna mačka bila prvo što je neko ugledao ujutro ili na Novu godinu, to se smatralo dobrim znakom. Noću se nije smelo tući crnu mačku desnom rukom, jer bi ruka mogla ostati oduzeta.Mačkama se uglavnom pripisuju sledeće osobine: lukavost, mudrost, tajanstvenost, opreznost, nezavisnost.Z

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.