Zanimljivosti

JEDINSTVENI PRIRODNI FENOMEN: PUSTINJA U SRED LEDENOG SIBIRA

Samo 40 kilometara od ledenjaka Kodar u Transbajkalskoj regiji, u neposrednoj blizini snijegom prekrivenih planina i nepregledne tajge ispunjene plavim jezerima i velikim poljima leda, nalazi se svijetlo žuta tačka poznata kao Chara Sands. Duga oko 10 i široka 5 km, ova pustinja koja se nalazi u sred Sibira ima dine visoke čak i do 30 metara.

Pustinja je izuzetan i jedinstven prizor, ne samo zbog toga što se nalazi na lokaciji gdje je nemgoće i zamisliti pustinju i što je okružena planinama prekrivenim snijegom, već zato što je i sama često okovana ledom.

Chara-Sands-1

“Kontrast se čini nemogućim: kao da je priroda postavila nevjerojvatan muzej na otvorenom, prikazujući prirodne karakteristike sa sjevera i juga jedne pored drugih.” – Rusko geografsko društvo

Chara Sands je nastao tokom Muruktin (Zyrian) razdoblja glacijacije prije oko 100 – 55 hiljada godina kada se formirala delta ispred glečera i gdje je nastalo manje jezero. Nakon toga voda je nestala, a erozija stvorila pijesak koji je vjetar nosio (uglavnom) u sjeverozapadnom smjeru gdje su se i formirale velike dine.

Chara-Sands-2
Chara-Sands-3
Chara-Sands-4
Chara-Sands-5
Chara-Sands-6
Chara-Sands-7
Chara-Sands-8

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.