Svet

DOLINA GOBLINA, SAD

Suhi, pješčani krajolik Doline goblina (‘Goblin valley’) svojim prirodno umjetničkim, neobičnim stijenama i krajolikom koji podjseća na površinu neke druge planete, već godinama privlači turiste, geologe i arheologe iz cijelog svijeta.

Najveća atrakcija u Dolini goblina, koja se nalazi unutar pustinje San Rafael u saveznoj državi Utah, SAD, je ogromna kolekcija takozvanih ‘hudua’ (koji se ovdje nazivaju goblini), odnosno stijena u obliku gljiva koje mogu biti visoke i do 45 metara. Hudui obično nastaju u suhim, kamenitim mjestima, a njihov karakteristični oblik nastaje tokom vremena na lokacijama gdje tvrdoća pješčenjaka nije ista na vrhu i dnu – obično vrh bude mnogo čvršći, tako da vjetar i voda tokom godina djeluju više na donji dio stijene.

Dolina-goblina-0

Zbog nedostatka vode i hrane u Dolini goblina životinje i biljke su rijetke. Dolina se sastoji od kamene podloge, pa se zbog nedostatka tla i vegetacije kiša zadržava na površini, što često uzrokuje i poplave. Također, zbog suhoće i vlažnosti, munje često zapale požare u dolini.

Dolinu goblina su prvi otkrili kauboji, ali prvo značajano otkriće se desilo tek 1920. godine. Područje je pripalo državi Utah 1964. godine, a službeno je proglašeno državnim parkom 24. augusta iste godine.

Dolina-goblina-1
Dolina-goblina-2
Dolina-goblina-3
Dolina-goblina-4
Dolina-goblina-5
Dolina-goblina-6
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.