SvetZanimljivosti

6 NEOBIČNIH POJAVA U PRIRODI

Klasična prirodna čuda su ogromna i teško ih je propustiti – velike kanjona, divovske planine…

Ali, postoje i neki prirodni fenomeni koje je mnogo teže uočiti, ili se nalaze na nedostupnim lokacijama- a jednako mame dah i bude začuđeno dijete u nama.

6. Stubovi od Bazalta

bazalt

Bazalt je vrlo česta siva do crna bazična ekstruzivna magmatska stijena (više o bazaltu na wikipediji).

Ove šesterokutne stubove, koji izgledaju kao da ih je napravio čovjek, zapravo oblikuje lava koja se hladi. Jedan od najpoznatijih primjera je Giant’s Causeway na obali Irske (slika iznad), iako je najveći Devil’s Tower u Wyomingu.

5. Plave Rupe

plave rupe

Plave rupe su ogromna i nagla udubljenja pod vodom koje su dobile ime po drugačijoj nijansi boje kada se posmatra sa visine. Mogu biti stotine metara duboke, a ronioci uglavnom nisu u stanju da ih u potpunosti istraže, a zbog nedostatka kisika uglavnom su prazne – što ih čini poprilično sablasnim.

Neke plave rupe, međutim, sadrže drevne fosilne ostatke koje stoljećima čuvaju u svojim dubinama.

4. Mamatus Oblaci

Mammatus Oblaci

Izgledaju zlokobno, a često svoj izgled i opravdaju olujom koja slijedi nakon njihove pojave, ili nekim drugim ekstremnim vremenski uslovima. Obično se sastoje od leda i mogu pokriti hiljade kilometara površine, a pojedini oblici mogu ostati vidljivi i deset do petnaest minuta.

Iako se čini da oni stvaraju nevolje, oni su ipak samo glasnici koji se pojave prije, a ponekad čak i poslje oluje.

3. Vatrena Duga

vatrena duga

Ove ‘vatrene duge’ se pojavljuju jako rijetko, a zavise od trenutnog položaja sunca i formacije oblaka. Kristali unutar oblaka lome svjetlost u različitim valovima spektra, ali samo ako su okolnosti savršene u odnosu sunca-oblaka i tla ispod njih.

Zbog rijetkosti ovog događaja, postoji relativno malo fotografija ovog neobičnog prirodnog fenomena.

2. Lećasti Oblaci

lecasti oblaci

Oblik ovih oblaka je čest uzrok viđanja NLO-a i brojnih priča o posjetama aliena.  Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze, turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine.

Općenito, lećasti oblaci se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine.

1. Svjetlosni Stubovi

svjetlosni stubovi

Svjetlosni stubovi se pojavljuju kao sablasni snopovi svjetla koji se ispaljuju u nebo bez ikakvog izvora energije. Vidljivi su samo kada se svjetlost (sunčeva svjetlost, rasvjeta…) reflektuje od ledene kristale u zraku.

Iako izgledaju kao čvrsti stubovi od svjetla, ovo je ipak samo prirodna optička varka vidljiva samo iz određenih uglova posmatranja.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.