Zanimljivosti

AVA: VELIČANSTVENA RUŠEVINA DREVNOG CARSKOG GRADA, MJANMAR (BURMA)

Ukupno 360 godina, tokom pet stoljeća, Ava (ili Inwa) je bila glavni grad uspješnog burmanskog kraljevstva. Nažalost, grad je 1839. godine zadesilo nekoliko razornih potresa nakon kojih je konačno napušten.

Poznat i kao Ratnapura (“Grad dragulja”), Ava je izvorno osnovana 1365. godine na umjetnom otoku koji spaja dvije rijeke. Grad je izgrađen s namjerom da bude centar kraljevstva koje uskoro postalo poznato kao Kraljevina Ava. I tako je ostao narednih 190 godina, tokom kojih se desio i procvat burmanske literature.

Kraljevina Ava je pala 1555. godine. Međutim, grad je nastavio služiti kao glavni grad Burme od 1599. do 1613., a onda opet od 1635. do 1752., a onda opet od 1765. do 1783. Potom ponovno od 1821. do 1842. godine.

Navedeni razorni potresi su pogodili grad 22. marta 1839. godine; cijela regija bila pogođena, ali glavni je grad najteže prošao. Iako je bio napušten, uništen i obnovljen nekoliko puta tokom svoje duge historije, ovaj put je ostao samo ruševina. Glavni grad Burme se preselio u Amarapuru, a Ava je prepuštena prirodi.

Bivši carski grad je sada ruralno područje gdje stoka pase i gdje poljoprivrednici sade voće i povrće usred ostataka pagoda, palače, manastira, i masivnih zidina koje su nekada izgledale kao lav koji sjedi.

Ava-2
Ava-7

izvor:pixelizam 

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.