Zanimljivosti

TAJ MAHAL: MITOVI I ČINJENICE

Jedno od sedam svjetskih čuda, Taj Mahal ili Tadž Mahal, Indija, je oduvijek imao auru mistike koja ga okružuje. Poznat je kao vječiti spomenik ljubavi, a sagradio ga je mogulski car Shah Jehan za svoju voljenu suprugu Mumtaz Mahal.

Ova nevjerovatna građevina se gradila 22 godine, a legenda kaže da je car Shah obećao Mumtaz u njezinim posljednjim trenucima života da će izgraditi najljepši spomenik na svijetu u čast sjećanja na nju. I to je zaista i uradio. Napravio je arhitektonsko čudo iz 16. stoljeća koje je mnogo više od samog spomenika. Taj Mahal je grobnica, džamija, vrt, kapija i fontana.

Jednostavno, Taj Mahal je Svjetsko Čudo.

Taj-Mahal1

Popularni mitovi o Taj Mahalu

Gotovo je nemoguće da jednu ovako poznatu građevinu ne prate brojni mitovi, a neki od najpoznatijih su:

Crni Taj Mahal

Vjerovatno i najopznatija legenda o Taj Mahalu jeste onda da je car Shah Jehan planirao izgraditi još jednu simetričnu građevinu za sebe, koja bi se nalazila preko puta Taj Mahala i koja bi bila potpuno crna.

Ovaj mit dolazi od Jean-Baptiste Taverniera, putnika koji je pronašao gomile crnog kmena preko puta Taj Mahala. Ipak, ovaj mit nije nikada dokazan, a čak je i pobijen jer su 1990-ih godina arheolozi ustanovili da je to zapravo bijeli kamen (vjerovatno ostaci), koji je vremenom promjenio boju.

Talijanski arhitekt

Naravno, svi su pokušali uzeti komadić slave za ovako nevjerovatnu građevinu, ali Italijani su otišli korak dalje, pa čak tvrdili da je sam arhitekta bio Talijan Geronimo Veroneo koji je u tom periodu boravio u Indiji.

Ovakava tvrdnja nikada nije potvrđena, a ne ide joj u prilog i činjenica da je Veroneo bio tvorac i prodavač nakita a ne arhitekta. Također, struktura nema veze sa zapadnom arhitekturom a u tom periodu bi bilo gotovo neizvodivo da jedan zapadni arhitekta projektuje istočnjačku građevinu.

Loši odnosi cara prema radnicima

Ukoliko ste ikada slušali priče o Taj Mahalu, vjerovatno ste čuli i onu u kojoj car Shah Jehan nakazi radnike i arhitekte, sjekući im prste i ruke kako ne bi više nikada mogli izgraditi sličnu građevinu.

Iako nikada nije dokazano da se ovo nije desilo, ipak jako je mala vjerovatnoća da jeste. Prvo, ono što znamo o karakteru cara Shaha se nikako ne poklapa sa psihomanijakom koji nakazi ljude, a drugo, gotovo identične legende kruže i o ruskom caru Ivanu Groznom i izgradnji Katedrale sv. Vasilija Blaženoga.

Ono što se pouzdano zna jeste da su graditelji potpisali ugovor sa carem u kojem se obavezuju da neće nikada napraviti sličnu građevinu, a također je poznato da su neki od arhitekata koji su radili na projektu kasnije projektovali još mnogo građevina diljem Indije i Arapskog svijeta.

Britanci i Taj Mahal

Mnogi mitovi vežu Britance i Taj Mahal. Prema jednom, britanski lord William Bentinck je planirao rušenje Taj Mahala kako bi prodao njegov bijeli mramor. Naravno ovo nije istina, jer postoje jasni dokazi o tome da se lord planirao bogatiti (i bogatio) prodajom mramora skinutog sa Tvrđave Agra.

Drugi mit govori o tome kako su Britanci opljačkali Taj mahal. Iako je djelimično tačan, britanci jesu ukrali dosta dragulja, ali ipak nisu ni blizu koliko se tvrdi u raznim pričama. Prema nekima, čak je i kupola bila obložena zlatom i dragim kamenjem, a britanci su sve to ukrali.

Taj-Mahal2

Zanimljive činjenice o Taj Mahalu

1. Trebalo je 22 godine da se izgradi cijeli spomenik. Izgradnja je započela 1631. i završena krajem  1653. godine.

2. Prije nego što je došao na prijestolje, Shah Jahan je bio poznat kao Princ Khurram.

3. Shah Jahan se zaljubio u prekrasnu Arjumand Bano Begum i oženio je, ona mu je bila treća žena.

4. Arjumand Bano Begum je krštena kao Shah Jahan, odnosno kao Mumtaz Mahal, što znači “Dragulj Palače”.

5. Mumtaz Mahal je umrla rađajući njihovo četrnaesto djete.

6. Više od 1.000 slonova je bilo ‘uposleno’ za transport materijala.

7. Pri izgradnji je korišteno 28 različitih sorti polu-dragog i dragog kamenja.

8. Ovisno o tome koje je doba dana i da li je obasjan mjesečinom, Taj Mahal je uvijek druge boje. Neki čak smatraju da se boja mijenja prema raspoloženju Mumtaz Mahal.

9. Odlomci iz muslimanske svete knjige, Kur’ana,  su korišteni kao ukrasni elementi širom kompleksa, a na samoj grobnici se nalazi 99 imena Allaha.

10. Različite vrste materijala koji su se koristili u izgradnji Taj Mahala su donešeni iz različitih regija i zemalja: Rajasthan, Punjaba, Kina, Tibet, Afganistan, Srilanka i Arabija.

Taj-Mahal3
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.