Jeste li znali

Spavanje utječe na tjelesnu težinu.

Vreme provedeno u spavanju može uticati na telesnu težinu ljudi, ukazala je jedna studija. Studija načinjena na osnovu analize ljudi koji žive u selima, ima rezultate slične kao i studije sprovedene u gradskim i prigradskim područjima: nedovoljno spavanje može imati ulogu u povećanju stope gojaznosti među stanovništvom SAD. Istraživači ukazuju da kratko spavanje može uticati na nivo dva hormona koji kontrolišu težinu: na smanjenje nivoa leptina – hormona povezanog sa osećajem sitosti, i na povećanje nivoa grelina – hormona povezanog sa osećajem gladi.
Nil D. Kohatsu, epidemiolog iz Zdravstvene službe Kalifornije u Sakramentu, i njegovi saradnici zainteresovani su za proučavanje seoskog stanovništva zbog toga što je stopa gojaznih među njima viša i jer su način života, ishrana, fizička aktivnost, radno vreme i spavanje drugačiji nego kod stanovnika gušće naseljenih oblasti.

To je prvo istraživanje ikada koje je procenilo odnos između trajanja spavanja i indeksa telesne mase (BMI) seoskog stanovništva. BMI predstavlja odnos težine i visine, pri čemu je 20-25 normalno, 25-30 je teško, a preko 30 se smatra gojaznim.

Istraživači su na uzorku od 990 zaposlenih odraslih žitelja sela u poljoprivrednom delu savezne države Ajova, utvrdili postojanje direktne povezanosti između visokog BMI i manje spavanja. Prosečan BMI bio je 30,24 među onima koji su spavali manje od šest sati dnevno, a 28,25 među onima koji su spavali duže od devet sati.

Kohatsu i saradnici pretpostavljaju da „umerena, ali trajna promena trajanja spavanja može imati klinički značajan uticaj na težinu“. Oni, međutim, priznaju da njihova studija nije dokazala da skraćeno spavanje prouzrokuje debljinu. (Beta)

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.