Zanimljivosti

Pronađena do sada nepoznata vrsta krvnih žila u kostima

Ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti istražen što dokazuje i nedavno otkriće znanstvenika sa Sveučilišta Duisburg-Essen u Njemačkoj. Oni su otkrili do sada nepoznatu mrežu sićušnih krvnih žila koje se nalaze u kostima.

I danas se, očito, mogu otkriti nove stvari u ljudskom tijelu.

Nova anatomska struktura

“Zaista nismo očekivali pronaći novu anatomsku strukturu koja se ne nalazi u ni jednoj knjizi iz 21. stoljeća”, rekao je voditelj istraživanja prof. Matthias Guzer.

Znanstvenicima je već poznato da se u kostima nalazi učinkoviti krvni sustav koji omogućava krvnim stanicama i imunološkim stanicama koje nastaju u koštanoj srži da brzo migriraju u glavni sustav cirkulacije, ali u ovom istraživanju znanstvenici su to uspjeli vidjeti po prvi put.

U izvanrednim situacijama kada ne mogu pronaći venu, liječnici ubrizgavaju lijekove direktno u koštanu srž. Sada znamo zašto je taj postupak učinkovit.

Ove nove krvne žile prolaze direktno kroz duge kosti (u rukama ili nogama). Kao i drugim organima i kostima treba sustav cirkulacije. On im donosi svježu krv putem arterija te odnosi iskorištenu krv putem vena.

Od miševa do znanstvenikove noge

Znanstvenici su prvo primijetili ove krvne žile kod miševa. Uz pomoć kemijskog spoja etil cinamata kosti miševa su postale prozirne, a krvne stanice su obojili u crvenu i zelenu boju. Obojene stanice su ulazile u kost kroz oko 1000 žila.

One su otkrivene i u malim uzorcima kosti bedara. Profesor Gunzer se ponudio da se istraživanje provede na njemu. Njegovu nogu su detaljno skenirali 6 sati. I ovog puta su znanstvenici otkrili novu mrežu krvnih žila.

Mnogima se čini neobično što ove krvne žile nisu ranije otkrivene, ali to nije bilo moguće jer tehnologija nije bila napredna kao danas. Tim znanstvenika će i dalje proučavati koju ulogu imaju krvne žile u tijelu i jesu li povezane s bolestima kao što su osteoporoza, artritis ili tumor kostiju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Metabolism.

Izvor: https://geek.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.