Tehnologija

PLANETSOLAR: NAJVEĆI BROD NA SVIJETU KOJEG POKREĆE SOLARNA ENERGIJA

MS Tûranor PlanetSolar je brod kojeg u potpunosti pokreće solarna energija, najveći ove vrste (do danas). Brod koji je već jednom obišao svijet (2010), i ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao prvi solarni brod koji je ovo učinio, a tri godine kasnije (2013) oborio je i lični rekord, te ponovo obišao svijet za 4 dana brže nego prije – za put od 5.310 kilometara bilo mu je potrebno svega 22 dana.

Po drugi put, PlanetSolar je dokazao da je moguće obići svijet za kratko vrijeme, bez upotrebe štetnih foslinih goriva koja imaju potencijal da unište cijele eko sisteme u moru.

“PlanetSolar želi pokazati da možemo promijeniti stvari, da rješenja postoje i da nije prekasno. Buduće generacije gledaju u nas, naši izbori će obilježiti budućnost čovječanstva,” izjavili su tvorci broda.

PlanetSolar1

Ideju solarnog broda zamislio je Raphael Domjan 2004. godine, a PlanetSolar, 31 metar dugačak brod koji može primiti 50 putnika, otkriven je 2010. godine u Njemačkoj. Dizajnirali su ga švicarci a koštao je oko 26 miliona dolara.

Za samo 3 godine plovidbe pet puta je upisan u Ginisovu knjigu rekorda, uključujući i najduže prvo putovanje oko svijeta, najbrži prelazak preko Atlanskog oceana i Južnog kineskog mora, a trenutno čeka na zvanični upis i novog rekorda – obilazak svijeta za 4 dana brže nego prvi put.

PlanetSolar2
PlanetSolar3
PlanetSolar4
PlanetSolar5
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.